U sklopu projekta „ATM for SME’s“ PORA organizira studijsko putovanje za projektne partnere iz osam zemalja

U okviru projekta „ATM for SME’s – Pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“ PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije organizira trodnevno studijsko putovanje na kojem sudjeluju projektni partneri iz osam zemalja.

Tema studijskog putovanja je promocija lokalnog mikrofinanciranja i poduzetničkih inicijativa, a sudionici: vodeći partner Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEI Burgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinija iz Italije, Mikrofinanciranje Norveška, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske i Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije.

Studijsko putovanje započelo je posjetom Đurđevcu, a nastavljeno je u PORA-i gdje su se sudionicima obratili ravnateljica Melita Birčić i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije Darko Masnec. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac tom je prilikom u ime Županije predstavio mjere dobre prakse mikrofinanciranja poduzetnika kroz korištenje kreditnih linija sa subvencioniranim kamatnim stopama, dok je predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavila trenutne mjere za samozapošljavanje i poticanje poduzetništva. Nastavno na te teme, sudionici će posjetiti i nekoliko poduzetnika koji su iskoristili mjere Zavoda za zapošljavanje, a raspravljalo se i o akcijskim planovima koji se planiraju izraditi kao rezultat projekta i odnose se na mjere mikrofinanciranja.

U nastavku studijskog putovanja sudionici će posjetiti Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje će predstavnici Ministarstva i HAMAG BICRA održati prezentaciju strateškog okvira i mjera za poticanje mikro, malog i srednjeg poduzetništva u RH i programa za mikrofinanciranje, kao i Križevački poduzetnički centar u kojem djeluju poduzetnici koji su svoje poslovanje započeli korištenjem raznih oblika mikrofinanciranja na lokalnoj odnosno nacionalnoj razini.

Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju raspoloživih kredita i smanjenju financijske isključenosti koja predstavlja ozbiljnu prepreku pokretanju poslovanja u mnogim regijama Europe i poboljšanje pristupa mikrofinanciranju u regijama koje sudjeluju u projektu dijeljenjem i razmjenom lokalnih znanja za inovativna rješenja. Provedbom ovog projekta Europska unija nastoji podržati inovativne mjere za unaprjeđenje malog i srednjeg poduzetništva.

Služba ureda župana