U sklopu PANNON EGTC-a planira se uspostava nove razvojne regije oko Drave

U Lukaču kod Virovitice održana je radionica o razvojnim prilikama na području uz rijeku Dravu, u sklopu Pannon EGTC grupacije za teritorijalnu suradnju, u koju se planira uključiti i Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednik EGTC-a i župan mađarske Županije Baranja Csaba Nagy te potpredsjednik i župan Županije Somogy Norbert Biro prezentirali su novu ideju za pristup planiranja razvoja u pograničnom području. Ideja s mađarske strane je da se utemelji nova razvojna regija oko Drave (Dravski bazen) unutar koje bi članice koristile sve dostupne financijske izvore iznad nacionalne razine. Ovakav pristup pretpostavlja zajedničko planiranje i partnerski pristup, te može značajno pridonijeti boljoj pripremljenosti projekata za buduće EU natječaje.

Pannon EGTC u budućnosti planira otvaranje svojih ureda i u Hrvatskoj, te je najavljeno da će uskoro značajnije aktivirati u hrvatskim županijama uz Dravu.

Uz predstavnike domaćina iz Virovitičko-podravske županije, te mađarskih županija Somogy i Baranya, na radionici je ispred Koprivničko-križevačke županije sudjelovao voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek.

Odsjek za međunarodnu suradnju i europske fondove