U sklopu obilježavanja Dana rijeke Drave predstavljeni projekti vezani uz zaštićena prirodna područja

U prostoru Županijske uprave u četvrtak, 29. studenoga održan je info dan projekta coop MDD i prezentacija projekata vezanih uz rijeku Dravu, a sve u sklopu obilježavanja Dana rijeke Drave.

Brojne okupljene uvodno je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić kazavši kako je cilj događanja informiranje javnosti te ukazivanje na prirodnu vrijednost i bogatu bioraznolikost područja uz rijeku Dravu, kao i prezentacija edukativnih mogućnosti u sklopu projekta coop MDD.

Također je zahvalio svima na predstavljanju projekata koje provode, dodavši: „Imamo prirodno bogatstvo, imamo se s čime pohvaliti, imamo velike mogućnosti, a treba ih samo znati iskoristiti i potaknuti javnost da Drava dobije mjesto koje joj pripada, u turističkom i znanstvenom smislu, kao i u smislu zaštite prirode.

Okupljene je pozdravila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar koja je napomenula kako se Županija može pohvaliti s 15 zaštićenih područja, 15 područja koja su dio ekološke mreže Republike Hrvatske te od strane UNESCO-a proglašen prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Da bi promovirali ta zaštićena područja i unaprijedili stanje u njima nastojimo se uključiti u razne projekte, a trenutno provodimo šest EU projekata u kojima smo partneri. Puno toga imamo vrijednog o čemu bi željeli prenijeti znanja javnosti, kako bi se svi mogli uključiti u zaštitu prirodnih područja. Nastojimo u njima sagraditi infrastrukturu, koja prije svega ima edukativni i turistički značaj, kako bi povećali njihovu atraktivnost.“, kazala je ravnateljica Kolar te izrazila zadovoljstvo odazivom na ovaj info dan i radionicu, dodavši kako je to prva u nizu na kojoj će se razmjenjivati iskustva o projektima u zaštićenim područjima.

Ravnateljica Kolar zatim je predstavila projekt coop MDD na kojemu je partner Javna ustanova, a svrha mu je očuvanje prirodne baštine područja prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čiji je sastavni dio i Regionalni park Mura-Drava. Među ciljevima projekta je i uspostava strateškog operativnog okvira za prekogranično upravljanje, zaštitu i očuvanje prirode riječnih koridora Mure, Drave i Dunava u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, sufinanciran je od strane fondova Europske unije, a traje do lipnja 2019. godine i ima proračun preko 2 milijuna eura. Na Javnu ustanovu otpada proračun od 100 tisuća eura, projekt se provodi u sklopu Programa Interreg Dunav, a jedna od aktivnosti Javne ustanove je izrada lokalnog akcijskog plana za područje uz ušće Mure u Dravu i njegovu okolicu, koji će uz pregled bioraznolikosti dati smjernice za edukaciju u tom području. U sklopu edukativnih aktivnosti i aktivnosti Riječne škole planirana je nabava opreme za izradu i prezentaciju edukativnih sadržaja, izgradnja vidikovca i postavljanje edukativno-informativnih elemenata koji će unaprijediti promociju izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti riječnog područja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek predstavio je projekt „Amazon of Europe Bike Trail, na kojemu je jedan od 15 partnera Županija, na koju otpada proračun od 170 tisuća eura. Cilj projekta je održiv ekonomski razvoj regije baziran na valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa kroz uspostavu zajedničkog rješenja za održiv biciklistički turizam na području rijeka Mura Drava i Dunav (Europska Amazona), uz vođenje računa o zaštiti okoliša, a među aktivnostima planira se uspostava biciklističke rute na području prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji pokriva površinu od milijun hektara i povezuje 700 km tih rijeka preko pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija).

Javna ustanova još je predstavila projekte „DRAVA LIFE – Integrated River Management“, „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ i „Three Rivers = One Aim“, županijski Zavod za prostorno uređenje predstavio je „SEE River“, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije projekt „DRAVA-GASTROLOBBY“, koprivnička Gimnazija „Fran Galović“ projekt „Istraživanje invazivnih vrsta na rijeci Dravi“. Projekt koordinator Goran Šafarek govorio je o projektu „Inventarizacija gnijezdećih kolonija ptica na sprudovima i strmim obalama u području Regionalnog parka Mura Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji“, Zavod za ornitologiju HAZU projekte „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave – ČIGRA“ i „Čigre – svjetski putnici sa savskih i dravskih sprudova“, Osnovna škola Legrad projekt „JOLLIZ! “, Osnovna škola Gola projekt “DRAVA”, Općina Legrad projekt „Two Rivers=One Goal“ te Zlatko Moškon iz Drava dokumentacijskog centra projekt „Općina Gola – Drava turistička plovidba“.

Nakon predstavljanja svih projekata uslijedila je rasprava na koji način aktivnosti projekta coop MDD povezati s aktivnostima drugih projekata, kako bi se što još više doprinijelo promociji i unaprjeđenju upravljanja zaštićenim područjima.

Služba ureda župana