U sklopu 25. Galovićeve jeseni, u Peterancu održana etno izložba “Želi smo žito i pšenicu”

U rodnom mjestu književnika Frana Galovića – Peterancu, prošlog je vikenda održana 25. po redu manifestacija Galovićeva jesen kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Organizatori programa bili su Udruga žena Peteranec, KUD „Fran Galović“ te Općina i DVD Peteranec, uz suorganizaciju Koprivničko-križevačke županije i Muzeja Grada Koprivnice, a obilježavanje Galovićeve jeseni započelo je polaganjem vijenca i svijeća pred bistom Frana Galovića.

U Galeriji Ivan Sabolić zatim je predstavljena etno izložba „Želi smo žito i pšenicu“ koja je prikazala starinske običaje prilikom žetve. Uz autentičnu opremu i predmete, posjetitelji su mogli vidjeti fotografije na kojima su rekonstruirani žetveni običaji, a prikazan im je i film o cijelom procesu. Autorice izložbe su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec, koja ujedno i predsjednica Udruge žena Peteranec, a kako to izgleda kad najmlađi čuvaju kulturno naslijeđe pokazali su vrtićarci i osnovnoškolci.

Zamjenik Ljubić organizatore je pohvalio na trudu koji ulažu u očuvanje tradicije peteranskog kraja, dodavši kako je najveća vrijednost ovakvih manifestacija upravo prenošenje znanja na mlađe generacije.

Uz etno izložbu, u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu održana je i međužupanijska smotra folklora „Peteranski šlingeraj“. Na Smotri su se predstavili učenici Područne škole Frana Galovića Peteranec, mališani iz Dječjeg vrtića „Lastavica“ Peteranec, članovi DVD-a Peteranec te folklorna društva iz Bibinja, Ivankova, Obreške, Zagorja Ogulinskog, Velike Horvatske i Peteranca.

Manifestaciji su prisustvovali i načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić sa suradnicima, ravnatelji škola i drugih ustanova, predstavnici udruga, članovi DVD-a Peteranec te brojni mještani.

Služba ureda župana