U Rasinji predstavljen projekt „Naše različitosti su naše bogatstvo“

Koordinatorica projekta je školska pedagoginja Sonja Geci, a glavni cilj projekta je upoznavanje i uvažavanje sličnosti i razlika među ljudima kao temeljnih vrednota kvalitetnog suživota i napretka

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal sa suradnicima posjetio je u ponedjeljak 8. travnja Osnovnu školu u Rasinji gdje je prisustvovao predstavljanju projekta „Naše različitosti su naše bogatstvo“. Učenici i učitelji Osnovne škole Andrije Palmovića u Rasinji provodili su ovaj školski projekt tijekom školske godine 2012./2013.

Koordinatorica projekta je školska pedagoginja Sonja Geci, a glavni cilj projekta je upoznavanje i uvažavanje sličnosti i razlika među ljudima kao temeljnih vrednota kvalitetnog suživota i napretka. Posebni ciljevi projekta bili su razvijanje tolerancije, uvažavanja i međusobnog poštivanja te upoznavanje drugih običaja i kultura. Uz to radilo se na razvoju empatije i samopoštovanja te su učenici poticani na istraživački i stvaralački rad.

Budući da rasinjska škola djeluje u multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini, učenici su pod vodstvom svojih učitelja, istraživali povijest, kulturu, običaje, jezik i pismo Roma, Srba, Hrvata i doseljenika iz Bosne i Hercegovine. Također su kroz podtemu „Moj prijatelj je drugačiji“ istražili i upoznali učenike s posebnim potrebama kako bi ih još bolje mogli razumjeti i uključiti u život i rad škole.

Postavljanjem izložbe plakata koji su nastali tijekom rada na projektu i prigodnim programom učenici, profesori i gosti ujedno su obilježili i 8. travnja – Međunarodni dan Roma. Okupljenima se obratio zamjenik župana Ivan Pal i pohvalio njihov trud i način na koji su obilježili ovaj Međunarodni dan.