U posljednja dva dana ukupno testirano 235 uzoraka na COVID-19 infekciju, pozitivno svega  11 uzoraka

U posljednja 24 sata provedenim testiranjima 88 uzoraka potvrđeno je šest novih oboljenja COVID-19 infekcijom, a riječ je o pet štićenika i jednom zaposleniku Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, čime je  na području Koprivničko-križevačke županije do sada zabilježeno ukupno 60 osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratmir Ljubić. U posljednja dva dana od ukupno testiranih 235 uzoraka,  11 je COVID-19 pozitivno što su zadovoljavajuće brojke, dodao je načelnik.

Zadovoljstvo rezultatima testiranja iskazala je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla koja je kazala kako je od ukupnog broja oboljelih, 34 osoba iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne te kako će svi štićenici biti hospitalizirani u OB „Dr. Tomislav Bardek“ dok su kontakti novooboljelih upućeni u samoizolaciju. Zadovoljni smo brojem pozitivnih uzoraka u odnosu na broj uzetih obrisaka, a to znači da se virus nije proširio na stacionar 1 i stacionar 3. Predstoji nam obrada preostalih kontakata i moguće je da će biti još pozitivnih, no zadovoljni smo trenutnom situacijom. Poduzimaju se sve potrebne aktivnosti i mjere za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti  sukladno procjeni stručnog Tima za nadzor i pomoć u radu koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe“, izvijestila je ravnateljica Vadla te dodala kako je na području županije 12 osoba ozdravilo od COVID-19 infekcije.

Ravnatelj OB „ Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić kazao je kako je na COVID odjelu trenutno smješteno 26 pacijenata od kojih je 23 pozitivno na koronavirus, a za preostala tri pacijenta čekaju se nalazi testiranja. „Većina pacijenta iz Doma za starije i nemoćne osobe nema kliničku sliku koronavirusa, a četvero ih ima lakše simptome poput kašlja i povišene tjelesne temperature. Što se tiče zaštitne opreme, bolnica od početka epidemije ima dovoljne količine opreme svih kategorija zaštite koju osim kroz donacije kontinuirano nabavljamo i na tržištu. S današnjim danom svi zdravstveni djelatnici koji su bili kontakti ranije pozitivnih osoba izlaze iz samoizolacije pa je bolnički kadar u punom sastavu“, naglasio je ravnatelj Devčić.

Načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac izvijestio je kako su policijski službenici tijekom jučerašnjeg dana zatekli 25 osoba bez važećih propusnica te dodao kako je smanjuje broj osoba u samoizolaciji.“ Trenutno ih je 336 i u  posljednja  24 sata nismo imali zabilježenih  kršenja što pokazuje da su naši građani disciplinirani. No, raste broj prometnih prekršaja pa upozoravam da ćemo tijekom vikenda pojačano nadzirati prometnice“, rekao je načelnik Štimac.

Županijski Stožer je na koordinaciji prije konferencije za medije raspravljao i o popuštanju mjera koje je najavila Vlada RH. Načelnik Ljubić je podsjetio kako su i dalje zabranjena javna događanja i velika okupljanja, a na snazi su i mjere socijalnog distanciranja uz poštivanje higijenskog standarda. Uz to poslodavci su obavezni zaposlenicima osigurati uvjete rada u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, kao i adekvatnu zaštitnu opremu.

Prva faza  provođenja mjera počinje u ponedjeljak 27. travnja, a omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. S radom mogu nastaviti svi poslovni subjekti koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…).

 Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, treninzi sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika, pojasnio je načelnik dodavši kako je Županijski Stožer na telefonskoj sjednici sa svime upoznao gradske i općinske stožere.

Što se tiče nabavke zaštitne opreme načelnik Ljubić je izvijestio kako će u toku dana stići pošiljka namijenjena za zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne te pružatelje usluge socijalne skrbi za starije i nemoćne, kao i socijalne centre na području županije.

Opremu će dobiti i udruge osoba s invaliditetom koje imaju osobne asistente, udruge multiple-skleroze te udruge koje brinu o osobama s intelektualnim teškoćama “Mali princ” i “Latice”. Sve količine opreme su preraspoređene sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, a naša je dužnost da opremu dopremimo i uz pomoć operativnih snaga civilne zaštite podijelimo korisnicima“ naglasio je Ljubić.

Služba ureda župana