U Podravini održani Dani otvorenih vrata biciklističke staze “europske Amazone”

U suradnji Oldtimer kluba Biciklin iz Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije u nedjelju, 13. lipnja organizirani su Dani otvorenih vrata biciklističke staze “europske Amazone” u Koprivničko-križevačkoj županiji. Manifestacija je održana i kao dio “Festivala biciklističke rekreacije Hrvatske – Biciklom po Podravini”, a prisustvovao joj je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ujedno je promovirana novouspostavljena biciklistička ruta na području Podravine, koja inače prolazi sjevernom i južnom rutom kroz pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija i Hrvatska) uz rijeke Muru, Dravu i Dunav.

U sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail Koprivničko-križevačka županija provela je opremanje dionica ove biciklističke rute na svom području (Etape: S6 Prelog-Koprivnica, S7 Koprivnica-Đurđevac i S8 Đurđevac-Pitomača), u što je uloženo oko 590.000 kuna. Postavljena je biciklistička signalizacija s prepoznatljivim obilježjima „Amazon of Europe“, te posebno dizajnirane informacijske table i odmorišta.

Na području županije postavljen je ukupno 121 prometni znak, a informacijske table postavljene su u početnim točkama etapa u Koprivnici i Đurđevcu te uzduž rute u Legradu, Đelekovcu, Hlebinama, Molvama, Repašu, Novom Virju, Ferdinandovcu i Brodiću. Odmorišta su postavljena na jezerima Šoderica i Čingi Lingi.

Sudionici manifestacije okupili su se na koprivničkom Zrinskom trgu, odakle je krenula biciklijada dijelom etape S8 AoE biciklističke staze od Koprivnice do Šoderice. Nakon ugodne vožnje i kratkog zaustavljanja u Drnju, sudionici su oko podneva stigli na odredište, ispred odmorišta AoE Bike Trail na Šoderici, gdje se i formalno održalo otvorenje biciklističke staze za Koprivničko-križevačku županiju.

Za sudionike je na Šoderici organizirano prigodno druženje i promotivni materijali.

Očekuje se da će tijekom ljeta cijela biciklistička ruta „europske Amazone“ profunkcionirati i da će se uz rijeke i jezera na ovom području naći mnoštvo biciklista željnih netaknute prirode i ljepota rijeka Mure, Drave i Dunava. Tome bi trebala pridonijeti i uspostava AoE booking centra, koji radi na koordinaciji smještaja posjetitelja.

INFORMACIJE O PROJEKTU / PROJECT INFORMATION

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. lipnja 2018. te traje do 31. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta je 3.319.560,00 €, podijeljenih između 15 partnera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Ako želite primati sve novosti vezane za projekt, pozivamo vas da se pretplatite na službeni newsletter.

Služba ureda župana

Foto: KKŽ, Drava.info