U Peterancu otvoreno prvenstvo Hrvatske u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom

Udruga za terapijsko jahanje „Osmijeh“ iz Koprivnice domaćin je Prvenstva Hrvatske u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom, koje se održava 13. i 14. svibnja u Konjičkom klubu „Galop“ u Peterancu.

Svečanom otvorenju prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i predsjednik Zajednice sportova Koprivničko – križevačke županije Stanislav Lovković, kao i načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić. Tom prilikom župan se osvrnuo na djelovanje udruga „Osmijeh“  i „Latice“ te im zahvalio na doprinosu u brizi za djecu s teškoćama u razvoju kako bi im se poboljšalo zdravstveno stanje i kvaliteta života.

Organizator prvenstva je Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom, a glavni pokrovitelj Hrvatski paraolimijski odbor. Dresurno jahanje za osobe s invaliditetom je 1996. godine uključeno u program paraolimpijskih igara, a ova disciplina svoje temelje zasniva upravo na terapijskom jahanju, koje je prepoznato kao iznimno učinkovita terapija u velikom broju različitih tegoba. Brigu o sportskom jahanju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj provodi Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom (HKSOI) te Hrvatski paraolimpijski odbor, a ciljevi bavljenja ovim sportom su pozitivni učinci na neurološki i lokomotorni sustav, dobivanje osjećaja samostalnog kretanja, socijalizacija i pozitivan učinak na psihičko stanje djece.

Udruga „Osmijeh“ jedina je na području Koprivničko-križevačke županije koja ima educiranog voditelja jahanja za osobe s invaliditetom Valentinu Kavur, a u terapiji pomažu i volonteri Podravkine udruge „Puls“, dok je sredstva osigurala Udruga „Latice“ kroz humanitarnu akciju „Darujemo osmijeh Laticama“.

Služba ureda župana