U osnovnim školama diljem Koprivničko-križevačke županije obilježen Školski medni dan

Povodom obilježavanja blagdana  Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara  u ponedjeljak  9. prosinca  u prvim razredima osnovnih škola na području Republike Hrvatske održan je nacionalni program „Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka“ u koji se već tradicionalno uključila i Koprivničko-križevačka županija prijavom na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Županija je za provedbu projekta na spomenutom javnom pozivu osigurala 12 tisuća kuna, a u „Školski medni dan“ uključila je svih 18 osnovnoškolskih ustanova kojima je osnivač.  Ukusne obroke od meda je tako dobilo 445 učenika prvašića, a valja spomenuti kako je u  projekt uključeno i šest dobavljača – lokalnih proizvođača pčelara, koji su osigurali potrebnu količinu meda.

Program „Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu“, kojeg zajednički provode Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Vlada Republike Hrvatske usvojila je u srpnju, s ciljevima promocije meda lokalnih proizvođača, povećanja unosa meda u prehrani djece,  podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Med  koji je dočekao prvašiće je zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u Nacionalnu staklenku za med volumena 370 mL, a  za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva kojima se financira nabava meda za raspodjelu učenicima u iznosu od 27 kuna bez PDV-a po staklenci volumena 370 mL.

Služba ureda župana