U Općini Sveti Petar Orehovec svečano položen kamen temeljac budućeg dječjeg vrtića

U Općini Sveti Petar Orehovec u ponedjeljak 21. listopada svečano je položen kamen temeljac za izgradnju budućeg dječjeg vrtića koji će nakon što bude dovršen, moći primiti ukupno tri vrtićke grupe, a s pratećim prostorijama raspolagat će s kapacitetom za 60 mališana. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te predsjednik Županijske Skupštine Željko Pintar, a kamen temeljac je položila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ministrica je čestitala na novom projektu te istaknula kako Ministarstvo poljoprivrede, gdje god je u prilici, nastoji pružiti formalno i sadržajno pomoć jedinicama lokalne samouprave.

„Programom ruralnog razvoja izradili smo čak 200 vrtića u Hrvatskoj i jako nas veseli što sudjelujemo i u ovom projektu. Želim pohvaliti angažman Općine koja je do sada ugovorila nekoliko vrijednih projekata ukupne vrijednosti veće od 40 milijuna kuna. Što se tiče cijele Koprivničko-križevačke županije ugovoreno je projekata u vrijednosti 394 milijuna , a preko 200 milijuna kuna je već isplaćeno što znači da se projekti realiziraju te da poljoprivrednici kroz našu podršku razvijaju svoju djelatnost. Jako mi je drago što će 60-ero djece ovdje pronaći drugi dom u odličnim uvjetima, a Ministarstvo poljoprivrede će i dalje nastojati još efikasnije podupirati JLS i poljoprivrednike kroz izgradnju društvene i komunalne infrastrukture“, istaknula je ministrica Vučković.

Zadovoljstvo podrškom koju ministarstva daju jedinicama lokalne samouprave izrazio je i župan Darko Koren  koji je istaknuo kako lokalna samouprava ima veliku odgovornost u stvaranju adekvatnih uvjeta u predškolskom odgoju.

„Ovo je primjer kako se odgovorno pristupa zadatku očuvanja svih onih vrijednosti koje su naš temelj te brige za ljude koje moramo zadržati u našoj zemlji. Obrazovati mlade i pripremati ih za ono što očekujemo  od njih već od najranije dobi je velika zadaća, a ovaj drugi vrtić u Općini ukazuje upravo na tu odgovornost koje je Općinsko vodstvo spremno prihvatilo. Svaka razina vlasti u Hrvatskoj mora dati  svoj doprinos te treba istaknuti kako država  u tom pogledu mora revidirati propisane normative i promijeniti pretpostavke za otvaranje ovakvih objekata jer prema sadašnjim pravilima oni su prerigorozni. Nije prirodno da vrtić sa 20-ero djece mora opsluživati 10-ak ljudi, to su normativi koje se trebaju mijenjati. Očekujem konstruktivnu raspravu po tom pitanju i bilo bi dobro da Ministarstvo obrazovanja vodi računa o tome kako stvoriti okolnosti koje će ići na ruku jedinicama lokalne samouprave“, naglasio je župan Koren.

Projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Općini Sveti Petar Orehovec sufinanciran je iz mjere 7 Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima Programa ruralnog razvoja, pri čemu je ukupna vrijednost projekta 10,3 milijuna kuna, a iznos odobrenog EU sufinanciranja 7,4 milijuna kuna. Načelnik Franjo Poljak je zahvalio svima na pomoći te pojasnio kako će ostatak financirati iz općinskog proračuna i drugih izvora.

„Ovo je treći projekt u kojem koristimo europska sredstva, a kada govorimo o tim iznosima radi se o 20-ak milijuna kuna koji su ovdje investirani u posljednje vrijeme. Do sad smo bili fiskalno slabi, no zahvaljujući ovim mogućnostima bilo kroz europske fondove ili kroz druge pomoći ministarstva uspjeli smo dići standard, izgraditi ceste i vodovod, a sada krećemo i u ono što nas sve najviše veseli. Vrtić će omogućiti nova radna mjesta, a djeca će imati standard kao i ostala djeca u svim razvijenim krajevima Hrvatske“, napomenuo je načelnik Poljak.

Rok izvođenja radova je 18 mjeseci, a kako je kazao Mirko Habijanec, direktor Uprave tvrtke Radnik koja je izvođač radova,  projekt će možda biti gotov i prije službenog roka. Habijanec je istaknuo zadovoljstvo što Radnik sudjeluje u izgradnji jednog od najznačajnijih kapitalnih projekta na području općine.

„Ovo je najbolji primjer kako poticati demografiju i razvoj jedne općine. Njega nema ukoliko se ne stvore adekvatni  preduvjeti za život i radna mjesta koja će pomoći našim obiteljima da ostanu. Vidimo da je Vlada uložila velike napore da se iz Fonda za regionalni razvoj i demografiju financiraju različiti projekti i to je smjer kojim treba ići i dalje“, kazao je Habijanec.

Svečanosti su uz govornike prisustvovali i saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, gospodarstvenici, članovi Općinskog vijeća, brojni roditelji i drugi gosti koji su uživali u kulturno-umjetničkom programu koji su priredili učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec. Blagoslov kamena temeljca i molitvu je na kraju programa predvodio velečasni Krunoslav Detić, župnik župe Miholec.

Služba ureda župana