U općini Sveti Ivan Žabno realizirat će se 100 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije državne ceste i izgradnje kanalizacijske mreže

U općini Sveti Ivan Žabno danas je potpisan Sporazuma o suradnji i aktivnostima u realizaciji projekta rekonstrukcije državne ceste DC28 Haganj – Sveti Ivan Žabno – Markovac Križevački i izgradnje građevine infrastrukturne namjene – sustav odvodnje otpadnih voda – Škrinjari – Markovac Križevački.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su župan Darko Koren, načelnik Općine Nenad Bošnjak kao domaćin, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, član Uprave Hrvatskih cesta Senko Bošnjak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sveti Ivan Žabno Krešimir Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec, direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek i ostali gosti.

Ovo je veliki dan za Sveti Ivan Žabno, obzirom da uz ovu investiciju ide i investicija sustava odvodnje fekalne kanalizacije u svih 12 kilometara. Ukupna investicija je 97 milijuna kuna i to je povijesni trenutak za općinu“,  kazao je načelnik Bošnjak uz napomenu kako će nogostup biti izgrađen s obje strane ceste, a projektom će biti realizirano i 25 kilometara kanalizacijske mreže od Škrinjara do Markovca Križevačkog s obje strane.

Župan Koren također je izrazio zadovoljstvo pokretanjem ovog projekta te istaknuo: „Uloga Županije je u koordinaciji cjelokupnog razvoja opskrbe i odvodnje na svom području, a ravnomjeran razvoj preduvjet je za sve one efekte kasnije koje sama infrastruktura proizvodi. Hrvatske vode i Hrvatske ceste pod pokroviteljstvom Ministarstva će realizacijom ovog projekta doprinijeti razvoju infrastrukture i cijele lokalne zajednice.“

Državni tajnik Mario Šiljeg kazao je kako je riječ o maloj aglomeraciji s obuhvatom ispod 2000 stanovnika te kako će se država sve više okretati prema takvim projektima, dodavši: „Država trenutno realizira 60 infrastrukturnih projekata u području vodnog gospodarstva čija vrijednost prelazi 2 milijarde eura koji ne bi bili mogući bez pomoći Europske unije.“

Senko Bošnjak je u ime Hrvatskih cesta naglasio kako njihov udio iznosi 57 milijuna kuna te kako slijedi provedba postupka javne nabave, izbor izvođača te potpisivanje konačnog ugovora o realizaciji projekta. Dodao je kako je riječ o zajedničkom projektu Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda.

Čelni čovjek Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako su ishođene građevinske dozvole, a potrebno je rekonstruirati cestu i postaviti kanalizacijske cijevi. Hrvatske ceste će provoditi jedinstveni natječaj, a obzirom da Sveti Ivan Žabno gotova da nema sustav kanalizacije, napravit će se značajan iskorak i priključiti 550 kućanstava s 1260 ljudi, zaključio je Đuroković.

 

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr