U Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije održan sastanak s Predsjedništvom Hrvatske obrtničke komore

U prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije danas je održan sastanak s Predsjedništvom Hrvatske obrtničke komore kojem je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.  Predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić upoznala je prisutne s sa stanjem obrtništva u Koprivničko-križevačkoj županiji i aktivnostima koje Komora provodi kazavši kako  je na području županije registriran 1501obrtnik, dok je u obrtu zaposleno oko 3.500 radnika, a s članovima obitelji  ta brojka raste do 5.000 radnika.

„ Imamo 60 obrta više nego na početku godine, unatoč  krizi koju je uzrokovao koronavirus. Obrtnici u Koprivničko-križevačkoj županiji  u 2019. godini  su ukupno ostvarili 1.190.867.500 kuna prihoda, dok su ukupni rashodi  iznosili su 1.061.797.100 kuna. Ostvarena dobit i dohodak u 2019. iznosili su ukupno 140.312.300 kuna, a gubitak u obrtu je iznosio 10.844.200 kuna. Iz ovih podataka vidljivo je da obrtništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji ima važnu ulogu u gospodarstvu“, napomenula je Kovačić te dodala kako Komora pokretanjem raznih inicijativa, razvijanjem partnerskih odnosa i svojim radom pokušava doprinijeti poboljšanju stanja u obrtništvu i ostalom gospodarstvu te zaštititi interese obrtnika.

Zamjenik Ljubić pohvalio je konstruktivnu suradnju  te istaknuo kako županijska Obrtnička komora radi vrlo kvalitetno kako na području gospodarskih  manifestacija i sajmova tako i na području  strukovnog obrazovanja gdje strukovne škole odlično surađuju u pogledu praktične nastave te upisne politike koja prati potrebe gospodarstva.

„ Županija je tijekom ove krize odvojila 350 tisuća kuna direktnih potpora za obrtnike i poduzetnike kroz potpore male vrijednosti  te 320 tisuća kuna za startup programe. Milijun i pol kuna namijenjeno je za sufinanciranje kamata kroz programe HBOR-a, ali i kamate na moratorij za 11 poduzetnika koji su tražili kredite.  Na području naše županije se sačuvalo  i 9.500 radnih mjesta kroz potpore Vlade koja je izdvojila  85 milijuna kuna za naše gospodarstvo.  Aktivni obrtnici su dokaz da su i dalje stabilna grana gospodarstva,  a mi smo tu da im u tome pomognemo“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec  kazao je kako u Hrvatskoj  posluje 2600 obrtnika više u odnosu na prošlu godinu. “Ukupno imamo 89.600 obrtnika na području Hrvatske. Naš najveći posao je djelovanje u stvaranju zakonodavnog  okvira i suradnja s ministarstvima i Vladom koja je jako dobra.  Naravno, treba riješiti još niz problema  kao sto su niži PDV za ugostitelje, frizere, cvjećare, tradicijske obrte, ali i sve one obrte koji imaju veći udio radne snage u svom finalnom proizvodu“, napomenuo je Ranogajec.

Zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž kazala je kako su se tijekom prošle  godine na području Grada  otvorila 133 obrta, a zatvorilo se njih 50-ak. „ Rezultati prvog kvartala ove godine  jako  su dobri te se nadam da će biti na razini prošlogodišnjih. Trenutno je otvoren natječaj za potpore male vrijednosti grada Koprivnice, a u  manje od mjesec dana zaprimili smo više od sto posto predviđenog budžeta“, istaknula je Ostriž.

Današnjem sastanku su prisustvovali i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, direktor HGK ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj  te predstavnici Udruženja obrtnika i PORE Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana