Održana završna konferencija projekta „Zaposli pa pomozi“, župan Koren: Na području županije u sklopu projekata vrijednih 22 milijuna kuna 200 gerontodomaćica brine o 1150 starijih osoba

U Vatrogasnom domu u općini Novigrad Podravski danas je održana završna konferencija projekta „Zaposli pa pomozi“ kojoj su, uz ostale uzvanike, prisustvovali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predstavnice PORA-e Regionalne razvojne agencije koja je pomogla u pripremi i provedbi ovog projekta.

Nositelj projekta je Općina Novigrad Podravski, a projektni partneri su općine Peteranec, Koprivnički Ivanec, Đelekovec, Drnje, Legrad, Hlebine, Gola i Rasinja te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Bespovratna sredstva ostvarena su od Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna, projekt je trajao 30 mjeseci, a njime je zaposleno 49 žena koje su brinule za 345 korisnika.

Uvodno se obratio načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek koji je zahvalio gerontodomaćicama i svim partnerima, kao i Županiji na podršci koja nadilazi granice ovog projekta. Županu i Županiji zahvalio je na ulaganjima u razvoj malih sredina i poboljšanje kvalitete života ljudi, naglasivši kako je kruna te odlične suradnje uređenje dvorane Vatrogasnog doma koja će mještanima služiti za brojne društvene, kulturne i sportske prilike.

Župan je načelniku Brljeku i svima uključenima čestitao na uspješnom dovršetku projekta te izrazio zadovoljstvo što se na području županije provodi ukupno osam projekata iz programa Zaželi vrijednih 22 milijuna kuna u kojima sudjeluje gotovo 200 gerontodomaćica koje brinu o 1150 korisnika. Sve je to iskaz predane i organizirane brige za starije i nemoćne osobe, u čemu svoj doprinos daje i Županija.

Sektor socijalne skrbi, s naglaskom na brigu o starijim osobama, jedan je od prioriteta djelovanja Županijske uprave te u tom kontekstu moram naglasiti kako već 15 godina kontinuirano osiguravamo provedbu programa Pomoći u kući i dnevni boravak za starije osobe u što smo uložili gotovo 12 milijuna kuna, dok je ove godine predviđeno novih 1,2 milijuna kuna za nastavak tih programa i zapošljavanje 24 osobe koje će brinuti o 425 starijih osoba. Još jedan važan doprinos većoj kvaliteti života naših umirovljenika je subvencioniranje smještaja u privatne domove, što je prva takva inicijativa u Hrvatskoj, a proveli smo je u suradnji s našim Savjetom za starije osobe i predsjednikom Željkom Pintarom, osiguravši milijun kuna godišnje. Zasad smo time obuhvatili oko 350 umirovljenika, što je trećina smještajnih kapaciteta, a u sljedećih nekoliko godina planiramo svima pružiti ovu vrstu pomoći. Također, Županija je i osnivač Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici u koji ulažemo oko 6 milijuna kuna godišnje“, istaknuo je župan te naglasio važnost provedbe kvalitetne socijalne politike, koja posebno pozornost stavlja na ranjive društvene skupine. U tom je segmentu Županija napravila veliki iskorak, o čemu najbolje govori zadovoljstvo samih korisnika.

Župan je ujedno predstavnicama PORA-e zahvalio na velikom angažmanu u savjetodavnoj i tehničkoj podršci općinama u EU projektima, a Općini i partnerima poželio uspjeh u nastavku ovog hvalevrijednog projekta.

Predsjednik Županijske skupštine, a ujedno i županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Željko Pintar također je uputio čestitke na projektu, dodavši kako su umirovljenici cjeloživotnim radom i ulaganjem u našu budućnost zavrijedili dostojanstven život.

Cilj svih aktivnosti koje provodimo na razini Županije i Savjeta za starije je stvoriti kvalitetniji i ispunjeniji život za naše umirovljenike koji se često osjećaju zaboravljeno i napušteno. Prepoznajemo njihove potrebe i zajednički odgovaramo na njih, kao što smo to učinili na primjeru inicijative subvencioniranja troškova smještaja u privatne domove, a samo na području općine Novigrad Podravski imamo 17 umirovljenika kojima pomažemo na taj način. U suradnji sa Županijom ljestvicu brige o starijima planiramo podići još više, a sve kako bismo na najbolji način zahvalili ljudima koji su stvarali ovo društvo“, kazao je predsjednik Pintar.

Okupljenima su se obratili i voditelj projekta Petar Papac, predstojnica HZZ Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac te u ime projektnih partnera načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Ovim projektom unaprijeđen je radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja kako bi se ublažile posljedice njihove nezaposlenosti te je ujedno povećana razina kvalitete života krajnjih korisnika i njihova socijalnu uključenost.

U suradnji s PORA-om prijavljen je nastavak projekta početkom ove godine te se očekuje pozitivan odgovor i potpisivanje novog ugovora.

 

Služba ureda župana

Fotografije: KKŽ i Podravski list