U našoj bolnici otvorena prva „Ambulanta za palijativnu medicinu“ u Hrvatskoj

U četvrtak, 12. svibnja, održana je svečanost otvorenja „Ambulante za palijativnu medicinu“ u sklopu koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“. Svečanosti otvorenja prisustvovali su saborski zastupnik Stjepan Milinković, župan Darko Koren, predstavnici zagrebačkog Medicinskog fakulteta doc. dr. sc. Veljko Đorđević i dr. sc. Marijana Braš, te brojni drugi gosti i djelatnici same bolnice.

Ravnateljica dr. Gordana Slavetić uvodno je kazala kako je ambulanta počela s radom još početkom travnja, no budući da se 12. svibnja slavi Međunarodni dan sestrinstva to obilježavanje je bila prigoda za otvorenje. Voditelj nove ambulante i predsjednik Ogranka Hrvatskog društva za palijativnu medicinu u našoj Županiji dr. Mate Devčić kazao je kako je do realizacije ovog projekta došlo suradnjom s Medicinskim fakultetom, te da je cilj da se palijativnim bolesnicima osigura skrb sukladno standardima razvijenih zemalja.

Marijana Braš, koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, rekla je da se palijativna medicina u svijetu razvija više od 30 godina a da se akcijom „Ostani uz mene“ svijest o ovoj grani medicine u posljednje vrijeme razvila i u Hrvatskoj. Prema njenim riječima najdalje se otišlo u Koprivničko-križevačkoj županiji budući da je u Koprivnici otvorena prva ambulanta palijativne medicine u sklopu jedne bolnice. Ugledni psihijatar Veljko Đorđević istaknuo je da postoji mogućnost da studenti Medicinskog fakulteta u sklopu studija stječu iskustva o palijativi u koprivničkoj ambulanti.

Župan Koren je iskazao zadovoljstvo radi otvorenja ambulante, te ocijenio da je ovaj događaj dokaz uspješnog rada bolnice. Kazao je kako je ovaj projekt pokazatelj da se s malo ulaganja može puno toga postići, te najavio nova ulaganja u županijsko zdravstvo. Novu ambulantu blagoslovio je župnik u Kuzmincu Damir Kovačić.

Palijativna medicina odnosi se na skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, na koju više ne djeluju ni preventivna niti kurativna terapija. Stručnjaci raznih specijalnosti i struka zajednički se angažiraju kako bi oboljelima, njihovim obiteljima i prijateljima olakšali suočavanje s bolešću i njenim konačnim posljedicama. Cilj palijativne skrbi je podizanje kvalitete života umirućih i njihovih obitelji. Pravo na palijativnu skrb jedno je od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu, potvrđeno od Svjetske zdravstvene organizacije.