U Nagykanizsi obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom

Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom u Nagykanizsi je održan svečani program u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, kojemu su prisustvovali župan Darko Koren, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Darko Masnec te župnik župe uznesenja Blažene Djevice Marije Zdravko Tuba.

Uoči programa, župnik Tuba je blagoslovio prostore Konzulata Republike Hrvatske u Mađarskoj, a zatim su okupljeni govorili o važnosti suradnje, kako kroz međunarodne organizacije tako i bilateralno, dok je posebno istaknuta važnost suradnje pograničnih regija kojom se doprinosi većoj povezanosti dviju država.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj. E. Mladen Andrlić također je naglasio važnost suradnje na svim razinama, od pojedinaca do država, a kao jedan od primjera dobre suradnje naveo je projekt izgradnje mosta Mura Kerestzur -Kotoriba.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Nagykanizsi Atila Kos kroz svoje je izlaganje „Ljudi, ceste, veze“ naglasio povijesnu povezanost dviju zemalja, ali i dodao kako postoji prostor za daljnju suradnju koju podupire i preko osam tisuća Hrvata koji žive u Nagykanizsi i okolici.

Župan Koren zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu te naglasio kako su ovakvi susreti još jedan način za unaprjeđenje tradicionalne povezanosti dvaju naroda koje veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo.

Nastavljamo graditi naše prijateljske međunarodne odnose, koji su i formalizirani kroz Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Gradom Nagykanizsom, ali i kroz sporazume naših institucija- PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft te Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Gospodarske i trgovačke komore u Nagykanizsi. Time smo produbili prekograničnu suradnju koja je osnova za buduće zajedničke projekte te otvorili nove mogućnosti povezivanja na turističkom, gospodarskom i kulturnom planu“, dodao je župan te istaknuo kako je zbližavanje ljudi i suradnja s obiju strana granica potrebna kako bi se iskoristili svi potencijali te kako će se dvije zemlje kroz zajedničke interese još više povezati.

Župan je posebno zahvalio i počasnom konzulu Atili Kosu na velikom doprinosu i zalaganju u unaprjeđenju odnosa s Koprivničko-križevačkom županijom.

Obilježavanje obljetnice završeno je svečanim uručenjem sablje Zrinskih počasnom konzulu Atili Kosu za njegov rad i doprinos jačanju bilateralnih odnosa, a u programu su sudjelovali i pomurski Hrvati koji su izveli dvojezičnu priredbu.

Programu su još prisustvovali glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Joso Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivecem te gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.

 

Služba ureda župana