U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan sastanak  o prometnoj mreži u javnom linijskom prijevozu putnika u cestovnom prometu

U prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u četvrtak, 19.studenoga održan je sastanak na kojem je Radna grupa za uspostavu javne usluge prijevoza putnika na području Republike Hrvatske osnovana pri Hrvatskoj zajednici županija ministru Olegu Butkoviću predstavila prijedlog modela distribucije proračunskog novca za namjenu plaćanja naknade pri uspostavi javne usluge prijevoza putnika u županijama.

Sastanku je ispred Hrvatske zajednice županija prisustvovao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice te inicijator ove važne teme, pomoćnik ministra Mario Madunić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko –križevačke županije Marijan Štimac, predsjednik Udruge gradova Željko Turk te predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznik Hrvoje Meštrović.

Ministru Butkoviću je prezentiran zamišljen koncept  javne usluge prijevoza putnika, a u predstavljenom modelu predlaže se jedinstvena cijenu za prihvatljive troškove prijevoznika od 11,1 kune po kilometru bez PDV-a te daje preporuka o formiranje nižih cijena javnog prijevoza  sa svrhom povećanja broja putnika na mreži županijskih linija.

Na sastanku je istaknuto kako će Ministarstvo obavijestiti Hrvatsku zajednicu županija  o raspoloživim sredstvima iz državnog proračuna, a riječ je oko 320 milijuna kuna te zatražiti suglasnost županija o osiguranju vlastitog udjela za nadoknadu troškova javne usluge prijevoza putnika gdje je od posebne važnosti zadržati postojeću cijenu karata za prijevoz učenika srednjih škola.

O zaključcima sastanka i ovom prijedlogu raspravljat će se i na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja se očekuje početkom  idućeg mjeseca. Primjena Ugovora o javnoj usluzi u prijevozu putnika očekuje se od siječnja 2021. godine, a Koprivničko-križevačka županija može ga provesti uz pretpostavku dobivanja Odluke Ministarstva o sufinanciranju nakade prijevoznicima prema ključu predložene raspodjele.

Služba ureda župana