U mađarskom Keresturu održan blagoslov križa i dvojezične spomen-ploče

Katolička župa Kerestur i Hrvatska samouprava Kerestura organizirale su svečani blagoslov Svjetlećeg Križa te dvojezične spomen-ploče u povodu 800. obljetnice prvog pisanog spomena benediktinske opatije u Keresturu. Svečanosti su uime Koprivničko-križevačke županije, koja je i financijski podržala ovaj projekt, prisustvovali župan Darko Koren i pročelnik Darko Masnec, a sudjelovali su i načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan te župnik molvarskog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije Zdravko Tuba.

Župan je zahvalio domaćinima, posjetivši kako Hrvate i Mađare veže dugogodišnje prijateljstvo i suradnja na brojim područjima, koja je i formalizirana u obliku Sporazuma o suradnji i prijateljstvu s Gradom Nagykanizsom, Sporazuma o suradnji županijske Obrtničke komore i Gospodarske i trgovačke komore u Nagykanizsi te Sporazuma o suradnji PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft. Ujedno je dodao kako su ovakva događanja prilika za dodatno zbližavanje dva prijateljska naroda te još bolje povezivanje i razvoj međusobnih odnosa.

Prigodnim govorima obratili su se i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj.E. Mladen Andrlić te Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

Nakon svečanosti i blagoslova održana je dvojezična sveta misa na hrvatskom i madarskom

jeziku.

 

Služba ureda župana

Fotografije: Konzulat RH Nagykanizsa