U Legradu uspješno održana manifestacija Drava Gastrolobby

U subotu, 24. rujna, u Legradu je, u okviru provedbe IPA projekta Prekogranična gastronomsko-kulturna suradnja – susret dviju kultura na hrvatsko-mađarskoj granici, održana druga gastronomsko-kulturna manifestacija „DRAVA-GASTROLOBBY“. Projekt je to kojeg zajedno provode: Županija Somogy, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Zajednica Mađara Koprivničko-križevačke županije, te općine Csokonyavisonta (Čokonajvišonta) i Lakocsa (Lukovišće) iz Mađarske.

Uz predstavnike lokalne zajednice i partnera manifestaciji su se pridružili savjetnik ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Dario Baron, zamjenik župana Županije Somogy Arpad Sardi i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima.

Projekt DRAVA-GASTROLOBBY nastao je temeljem dugogodišnje dobre suradnje županije Somogy i Koprivničko-križevačke županije što je i formalizirano Sporazumom o suradnji dviju županija 1997. godine. Za vrijeme svečanog otvorenja župan Darko Koren istaknuo je kako je županija Somogy dugogodišnji prijatelj Koprivničko-križevačke županije i međusobna suradnja svake je godine sve intenzivnija, posebno između institucija s obje strane i to u svim područjima – gospodarstvu, kulturi i turizmu. Jedan od dokaza tome je i iznimno posjećena manifestacija u Legradu kao i najava novih projekata koji se intenzivno pripremaju.

U natjecateljskom dijelu kuharskog dvoboja nastupilo je deset ekipa te je prema sudu stručnog žirija treću nagradu osvojila ekipa Bjelovarsko-bilogorske županije, drugu ekipa Varaždinske županije, a najbolje su svoj gulaš pripremili članovi ekipe županije Somogy. Za vrijeme kuharskog natjecanje posjetitelji su mogli razgledati prezentaciju tradicijskih obrta, autohtonih proizvoda pograničnog područja te uživati u kulturno-umjetničkom programu.

Podsjećamo da je prvi dio manifestacije održan 15. i 16. svibnja 2010. godine u gradu Barcsu, te u pograničnim općinama Csokonyavisonta i Lakocsa u Mađarskoj.

VIŠE…..