U Legradu održana završna konferencija projekta JOLLIZ!

U prostorima Osnovne škole Legrad prošlog je vikenda održana završna konferencija projekta JOLLIZ! – Joint learning Legrad i Zákány kojom je i formalno obilježen završetak projekta koji se provodio tijekom 16 mjeseci, od srpnja 2017. godine do listopada 2018. godine.

Na početku završne konferencije okupljenima su se obratili ravnatelj Osnovne škole Legrad Dragutin Marcinjaš, zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić. Programski menadžer Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., András Tálos partnerima je čestitao na uspješno provedenom projektu i poželio daljnju uspješnu suradnju. U ime projektnih partnera obratili su se Melita Birčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, projekt menadžerica Osnovne škole Legrad Tamara Marcinjaš te projekt menadžer Osnovne škole Zrínyi Miklós Tibor Csák.

Tijekom konferencije sudionicima su prezentirane zajedničke projektne aktivnosti i ostvareni projektni rezultati, dok je Osnovna škola Legrad za djecu organizirala zajedničke informatičke, povijesne, prirodoslovne, likovne i kreativne radionice, sportsko natjecanje te foto-video natječaj.

Projekt JOLLIZ! – Joint learning Legrad i Zákány odobren je iz INTERREG V-A Programa suranje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta bila je 199.950,00 EUR. Glavni korisnik projekta JOLLIZ! bio je Centar za obrazovanje Kaposvár – Osnovna škola Zrínyi Miklós uz projektne partnere Osnovnu školu Legrad i PORU Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije. Cilj projekta bilo je unaprjeđenje suradnje između dviju osnovnih škola iz prekograničnog područja, Osnovne škole Legrad i Osnovne škole Zrínyi Miklós iz Zákánya iz Mađarske, a osnovne aktivnosti projekta bile su vezane uz osmišljavanje i izradu tri zajednička kurikuluma na teme Zajednička kultura, Zajednička povijest i Povezanost putem Drave, sa svrhom obogaćivanja nastavnog programa i stvaranja podloge za nastavak buduće uspješne suradnje.

U okviru navedenih kurikuluma tijekom provedbe projekta održano je ukupno 16 zajedničkih aktivnosti na kojima su sudjelovali učenici, učitelji i nastavnici Osnovnih škola Legrad i Zrínyi Miklós. Aktivnosti su obuhvaćale zajedničke kulturno-umjetničke susrete, posjete povijesnim lokacijama i muzejima, izlete u parkove prirode, ljetne kampove, biciklijade, sportske događaje, foto-video natječaje te razne zajedničke radionice. Kao podrška provođenju navedenih aktivnosti Osnovna škola Legrad opremljena je novom sportskom, informatičkom i glazbenom opremom, a uz pomoć učenika i učitelja uređen je i novi školski botanički vrt, zasađeno je više od 100 vrsta biljaka te postavljena vrtna sjenica koja će se koristiti kao učionica na otvorenom.

PORA je tijekom trajanja projekta partnerima pružala svoju stručnu i savjetodavnu podršku, a u cilju unaprjeđenja kompetencija nastavnika dviju škola za pripremu i provedbu budućih zajedničkih prekograničnih projekata održana je trodnevna radionica na temu upravljanja projektnim ciklusom.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije