U Legradu održana prva večer 14. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

Nakon godinu dana pauze, Dani kulturne baštine i Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje” vratili su se u Koprivničko-križevačku županiju. Festival se ove godine održava po 14. put, a ugostio je folkloraše iz cijele Hrvatske i susjedne Mađarske.

U prostorijama Evangeličke crkve u Legradu, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, jučer je održana prva festivalska večer kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić te ujedno otvorio 14. Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje”.

Naglasivši važnost očuvanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine, zamjenik Ljubić je poručio: „Iznimno nam je drago što smo kao Županija godinama pokrovitelj ove vrijedne i važne manifestacije u sklopu koje se posjetiteljima prezentira raskoš i bogatstvo tradicijske kulture našeg područja, ali i naših bližih i daljih susjeda. Vesele nas gosti iz Hrvatske i susjedne Mađarske, njegujemo prijateljske odnose i stvaramo nove suradnje te svima želim da se ugodno osjećaju. Uživajte u nastupima i maštovitim koreografijama te ponesite lijepa sjećanja na našu županiju!“

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić koji je sudionicima Festivala poželio dobrodošlicu, a nastupili su Varaždinski folklorni orkestar, KUD Salinovec, ŽVS i plesni par KUD-a Delovi te gosti iz Mađarske – Folklorni ansambl Unagresca táncegyüttes. Festivalu je u ime organizaora prisustvovala Nada Šešić, umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga.

Festival traje do 18. srpnja, a riječ je o manifestaciji koja je mjesto susreta različitih kultura, upoznavanja, učenja te razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodima. Organizatori su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, suorganizator KUD „Zrin“ Legrad, a pokrovitelji Županija, županijska Turistička zajednica, Grad Koprivnica, Savez Alpe Jadran, Općina Legrad, HDS-ZAMP te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Druga festivalska večer na rasporedu je večeras, na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 21 sat, a u slučaju kiše nastupi će se održati u dvorani Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici.

 

Služba ureda župana