U Križevcima predstavljen treći svezak časopisa “Civitas Crisiensis”

U Križevcima je u utorak, 12. prosinca predstavljen treći svezak časopisa “Civitas Crisiensis” – Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije, u čemu je sudjelovalo 37 autora, a događanju je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić tom je priliko kazao kako je Akademija temeljna institucija hrvatskog naroda i svih njezinih građana te kako je u svom djelovanju „otvorena, okrenuta budućnosti i aktivno uključena u rješavanje aktualnih društvenih problema“.  Akademik Kusić ujedno je pohvalio rad Zavoda i njegovog voditelja akademika Franju Tomića i upravitelja dr. sc. Ivana Peklića.

Pohvalama su se pridružili i zamjenik Ljubić te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, naglasivši kako su Gradu i Županiji Zavod ima partnera. Svečanosti je prisustvovao i Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog Vinodolskog, grada u kojem će podignuti spomenik pčeli i pčelarima, a upravo je to bila jedna i tema okruglog stola “Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata”, koji je Zavod organizirao.

Akademik Franjo Tomić istaknuo je kako je Zavod u Križevcima u 5 godina i 9 mjeseci održao 20 znanstveno stručnih skupova, 15 znanstveno stručnih predavanja, 11 promocija publikacija organizirao četiri izložbe i sedam kulturnih manifestacija, u prosjeku deset znanstveno-stručnih i kulturnih događaja godišnje.

Sadržaj časopisa predstavili su akademik Ferdo Bašić i prof. dr. sc. Siniša Srečec, a programu su još prisustvovali akademik Slavko Matić, akademik Dragutin Feletar, akademik Igor Anić, dekanica VGU Križevci prof. dr. sc. Marjana Ivanek Martinčić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci mr. sc. Renata Husinec, dr. med. Franjo Husinec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos i ostali gosti.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr