U Križevcima održano predstavljanje zbirke marijanskih pjesama Ozrena Bogdanovića “Sve nek’ ti pjeva”

Nakon gotovo dva desetljeća praćenja hrvatskih hodočasnika te više od godine dana rada na harmonizaciji popijevki za zbor i orgulje, u dvorani Hrvatskog doma u Križevcima održano je predstavljanje zbirke marijanskih pjesama maestra Ozrena Bogdanovića “Sve nek’ ti pjeva”. Događanju su, uz druge uzvanike, prisustvovali mons. Milan Stipić, vladika križevački, zamjenik župana Ratimir Ljubić, križevački pročelnik Sandro Novosel te predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar.

Prigodnim su se riječima obratili biskup Križevačke eparhije mons. Milan Stipić te Tomislav Habulin, mag. mus., koji je, uz dr. sc. Jelku Vukobratović, recenzent knjige koja donosi 40-ak napjeva u čast Majke Božje.

U Hrvatskoj postoji nekoliko regija pučkog crkvenog nasljeđa. To je panonski, dalmatinski i istočni stil, koji u prebogatoj baštini jednog malog naroda donosi veliku raznolikost. Ova zbirka je jedinstvena po tome što je ona obrađena za četveroglasni zbor. Ona nije samo povijest, ona je i retorički priručnik, koji se može odmah iskoristiti“, kazao je Habulin, koji je i voditelj Folklornog ansambla  SKUD-a Ivan Goran Kovačić, čiji je nastup dodatno uveličao predstavljanje.

Prisutnima se obratio i sam autor Ozren Bogdanović, koji je napomenuo kako zasigurno ima preko tisuću vlastitih napjeva: „S ovih četrdesetak htio sam skupiti one napjeve koje se još koliko-toliko danas pjevaju, one koje su na izmaknu snaga te one koje su u potpunosti otišle u zaborav. Da bi ih spasio odlučio sam ih harmonizirati za četveroglasni zbor i orgulje odnosno da budu dostupne na jednom mjestu za pjevanje.

Lekturu potpisuje dr. sc. Davor Balić, a notograf i korektor zbirke je Marko Fureš, mag.mus.  Knjigu su marijanskim slikama opremile Rajka Bajsić-Tepeš, Marija Marciuš te Marija Mrazović, koja je neke zaboravljene hodočasničke popijevke ispjevala pa se Bogdanović prvi put okusio i kao melograf. Veliki obol knjizi dali su svojim riječima i podrškom autori predgovora apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua i križevački vladika Milan Stipić.

 

Izvor: Prigorski.hr