U Križevcima održana izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2017.“

U križevačkom restoranu Vojarna u subotu, 10. lipnja održana je 4. po redu izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2017.“, kojoj je bila domaćin Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci.

Manifestacija je zajednički projekt sufinanciran od strane Saveza Alpe Jadran i Koprivničko-križevačke županije, a održava se u partnerstvu Klastera vinara Đurđevac, Županije Vas, Udruge vinogradara Koruška, Remushof Jagschitz, Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću, Udruge vinogradara i vinara Međimurje „Hortus Croatie“ Štrigova, Udruge vinogradara „Peharček“, Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci, Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Udruge Balatonboglari Hegyköszeg, Centra za kulturu Letenye, Udruge vinogradara Csurgo, Vina Kutjevo, Weingut Neusuttifter i Weingut Ipsmiller.

Okupljenima se u ime domaćina obratio predsjednik Udruge „Bilikum“ Denis Maksić, kao i križevački gradonačelnik Mario Rajn, a čestitke nagrađenima uputio je i glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner, koji je pohvalio „tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na području Saveza te je kazao kako su pristigla vina opravdala visoka očekivanja“. Manifestaciju je otvorio zamjenik župana, a ujedno i predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Darko Sobota istaknuvši: „Zahvaljujem proizvođačima koji su s puno truda i ljubavi proizveli ova vrhunska vina te smatram kako se Podravina i Prigorje mogu ponositi svojim rezultatima. Trenutno imamo 35 registriranih proizvođača te blizu 3 tisuće hektara registriranih vinograda, a kao predsjednik Zajednice nadam se da ćemo u narednom razdoblju povećati kvantitetu, a zadržati kvalitetu vina. Posebno zahvaljujem i udrugama koje njeguju vinogradarsku i vinarsku tradiciju našeg kraja te ga čine prepoznatljivim u Hrvatskoj, Europi i šire.“

Ove je godine na izložbu pristiglo 45 uzoraka vina s područja Hrvatske, Austrije i Mađarske, od čega 32 bijela, 6 crvenih i 7 predikata. Vina je ocjenjivala međunarodna komisija predvođena dr.sc. Stankom Herjavec, koja je odabrala najbolja od onih koja su dosad osvojila zlatna odličja.

Dodijeljeno je sedam velikih zlatnih medalja, 23 zlatne diplome, 12 srebrnih diploma te jedna brončana. Najboljom bijelim vinom proglašen je Pinot bijeli proizvođačice Ksenije Topolovčan, najboljim crvenim Blaufränkisch proizvođača Vinum Virinum, a najbolje ocijenjeno vino, šampion manifestacije, bilo je vino Traminac, izborna berba prosušenih bobica proizvođača Zlatka Sonenšajna, koje je dobilo 97 od mogućih 100 bodova.

Iz Koprivničko-križevačke županije, pored Zlatka Sonenšajna i Ksenije Toplovčan, zlatne su medalje još osvojili Josip Gašparić za Traminac mirisavi, OPG Belec za Graševinu, vinarija Matočec za Vrhunsku Graševinu, OPG Kamenjka Dragutin za Kleščec, vinarija Kostanjevec za Graševinu, Cvekan Ivan za Chardonnay, OPG Vujić Marijana za Rajnski Rizling, Rep Vlado za Silvanac zeleni, Korenko d.o.o. za Sauvignon, OPG Posavec Dragutin za Frankovku, Savić Vesna za Graševinu te OPG Grudić također za Graševinu. Srebro su osvojili OPG Ban Alen za Sauvignon, Ređep Marijanko za Silvanac zeleni, vinarija Šipek za Chardonnay te Cik Petar također za Chardonnay.

Cilj izložbe bila je promocija vina, vinara i vinorodnih područja u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, ali i povezivanje proizvođača vina s ugostiteljima, hotelijerima i vlasnicima vinarija. U sklopu programa održan je i obilazak vinske ceste „Križevci – Kalnik – Orehovec“, a nakon dodjele nagrada i priznanja, gosti su uživali u degustaciji zlatnih vina i zabavnom programu.

Služba ureda župana