U Križevcima održan 3. znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma (II)“

U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u Križevcima je prošlog vikenda održan treći znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma (II)“, kojemu je prisustvovao i župan Darko Koren te uputio pozdrave sudionicima.

Na skupu je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika iz cijele Hrvatske, a cilj je bio potaknuti istraživanje nedovoljno poznatoga te u povijestima hrvatske književnosti, znanosti i nastavi zanemarenoga dijela hrvatske književnosti sa željom premošćivanja umjetno stvorenih diskontinuiteta u hrvatskoj književnosti i kulturi općenito.

Uz župana, na svečanosti su se pozdravnim riječima obratili predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, koja je okupljenima predstavila Križevce kao iznimno snažno vjersko središte, zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević te križevački župnik Stjepan Soviček, pročelnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Mario Grčević, zamjenik glavnog urednika Glasa Koncila Branimir Stanić te saborski zastupnik Branko Hrg.

Glazbeni obol svečanosti dale su članica Vokalnog sastava „Allegro“, a tom je prilikom okupljenima podijeljen časopis „Kroatologija“ Hrvatskih studija u kojem su objavljeni radovi s drugoga znanstvenog skupa „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“ održanog u Križevcima prije dvije godine.

Znanstveni skup održan je uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i tvrtke „Radnik“, a radovi će biti recenzirani i tiskani u časopisu „Kroatologija“ Hrvatskih studija tijekom 2019. godine. Četvrti znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“ planira se za jesen 2020. godine.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr