U Križevcima nastavljeno s cijepljenjem opće populacije, župan Koren: Veseli nas interes građana, koji je porastao s osam na 13 tisuća, a naša organizacija na punktovima primjer je drugim županijama

U dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima danas je nastavljeno s cijepljenjem opće populacije protiv koronavirusa. Kao i na prijašnjem punktu u Koprivnici, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je u suradnji sa županijskim zdravstvenim ustanovama poduzeo sve potrebne aktivnosti da organizacija cijepljenja bude provedena na najvišoj mogućoj razini, a ovom su događaju prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, zamjenik gradonačelnika Križevaca i načelnik križevačkog Stožera civilne zaštite Mario Martinčević, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec te pročelnica Službe ureda župana i zamjenica načelnika županijskog Stožera Melita Ivančić.

Zamjenik Ljubić uvodno je izvijestio o epidemiološkoj situaciji na području županije koju karakterizira silazni trend broja novooboljelih te je građane pozvao da se i dalje odgovorno ponašaju: „Zahvaljujem našim sugrađanima na pridržavanju mjera te apeliram da i nadalje tako nastave kako bi zarazu koronavirusom držali pod kontrolom. Drago mi je što je organizacija cijepljenja na punktovima u Koprivnici i Križevcima protekla na najvišoj razini, hvala svima uključenima u taj proces te najavljujem kako ćemo sljedeći tjedan nastaviti s cijepljenjem i to u srijedu u Legradu, u petak u Đurđevcu te u subotu u Koprivnici. Daljnja dinamika cijepljenja ovisi o količinama i brzini pristizanja cjepiva te pozivam građane da se nastave prijavljivati svojim liječnicima.“

Ravnateljica Vadla pojasnila je kako je na građanima na raspolaganju bilo 510 doza AstraZenecinog cjepiva, čime su procijepljeni pacijenti prioritetnih skupina.

Zadovoljstvo nam je što je cijepljenje na drugom punktu na području županije također proteklo prema planu i visokim organizacijskim standardima koje smo postavili već u Koprivnici. Liječnici opće prakse su pozivali pacijente iz deset ordinacija, već su dogovoreni sljedeći punktovi u Legradu i Đurđevcu, dok će u Koprivnici drugom dozom procijepiti one koji su se cijepili početkom veljače, ali planiramo i prvom dozom nastaviti procjepljivanje iz svih koprivničkih ambulanti. O količinama ćemo više znati kada nam stigne pošiljka cjepiva, a posebno nas veseli što je interes građana za cijepljenje narastao s osam na 13 tisuća. Sljedećih tjedana su nam najavljene veće količine cjepiva i nadamo se da ćemo uspjeti cijepiti sve zainteresirane, a sve što dobijemo u suradnji s liječnicima opće prakse raspodijelimo na punktovima“, istaknula je ravnateljica Vadla te dodala kako su isprobana cjepiva sva tri proizvođača te kako kod nijednog nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

Organizacija punkta za cijepljenje zahtjevan je proces kojim koordinira županijski Stožer i Zavod za javno zdravstvo u suradnji s djelatnicima ostalih zdravstvenih ustanova i liječnicima obiteljske medicine, a u organizaciji punkta u Križevcima podršku je pružio i Grad Križevci, gradski Stožer civilne zaštite te Policijska postaja Križevci. Načelnik gradskog Stožera i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević također je izrazio zadovoljstvo organizacijom punkta i interesom građana te kazao: „Zahvale svima koji su sudjelovali u ovom složenom procesu, a posebno medicinskom osoblju koje se od početka pandemije bori s koronavirusom. Želim svima puno sreće u tom zadatku i da borbu uspješno privedemo kraju.“

Županija, županijski Stožer te županijski zdravstveni djelatnici od samog su početka dali podršku kampanji „Misli na druge, cijepi se“, a župan Darko Koren naglasio je važnu ulogu koju ima promocija cijepljenja kao jedinog uspješnog načina da se pojava koronavirusa drži pod kontrolom zdravstvenog sustava.

Moram izraziti veliko zadovoljstvo organizacijom cijepljenja, kako ovdje u Križevcima, tako i u Koprivnici, gdje je prvi put primijenjen model procjepljivanja opće populacije. Ravnateljica Vadla je nakon toga educirala druge zavode za javno zdravstvo koji su po tom modelu organizirali cijepljenje u svojim županijama, što je doista pohvalno. Svi sudjelujemo u kampanji „Misli na druge, cijepi se“, a posebno nas veseli interes građana za cijepljenje koji je porastao na 13 tisuća. Obzirom da uskoro očekujemo veće količine cjepiva, naš će zadatak biti i nadalje promovirati cijepljenje, a nakon što se cijepe stariji, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici, važno je da to učine i osobe srednje i mlađe životne dobi koje nose veći rizik za transmisiju zaraze“, poručio je župan Koren te zahvalio Gradu Križevcima na podršci u organizaciji procesa, kao i zdravstvenim djelatnicima koji svih ovih mjeseci nesebično ulažu izniman trud i požrtvovnost u zaštitu zdravlja svih nas.

Kao što je najavljeno, nakon Koprivnice i Križevaca, a u skladu s dinamikom zaprimanja cjepiva, nastavlja se s procjepljivanjem opće populacije u Legradu, Đurđevcu i Koprivnici.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije