U Križevcima drugom dozom procijepljeno 930 građana, župan Koren poručio da samo odgovornim ponašanjem i cijepljenjem možemo ograničiti širenje zaraze koronavirusom

U dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima danas je nastavljeno s cijepljenjem opće populacije protiv koronavirusa, u sklopu kampanje „Misli na druge, cijepi se“. Drugom dozom cjepiva procijepljeno je ukupno 930 građana, a akciju su podržali i župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Križevaca i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Mario Martinčević, rukovoditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Darko Radiček te ravnateljica križevačkog i predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Đurđica Trbus sa suradnicima.

Kao i na dosadašnjim punktovima, županijski je Stožer u suradnji sa zdravstvenim ustanovama poduzeo sve potrebne aktivnosti da cijepljenje bude provedeno na najvišoj mogućoj razini. Organizacija punkta zahtjevan je proces kojim koordinira županijski Stožer i županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s djelatnicima ostalih zdravstvenih ustanova i liječnicima obiteljske medicine, a u Križevcima su podršku pružili i Grad Križevci, gradski Stožer civilne zaštite, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci te Policijska postaja Križevci.

Zamjenik Ljubić uvodno je izvijestio o epidemiološkoj situaciji na području županije koju karakterizira povećanje broja novooboljelih te je građane pozvao na oprez i strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

Danas smo opet u Križevcima, sve je proteklo u najboljem redu, a najvažniji je interes građana. Zahvaljujem svima uključenima koji su nam omogućili da im pružimo vrhunsku uslugu te mogu najaviti kako ćemo, nakon što procijepimo prioritetne skupine starijih od 65 i kroničnih bolesnika, krenuti s cijepljenjem radno aktivnog stanovništva, konkretno zaposlenika velikih gospodarskih subjekata i prosvjetnih djelatnika. Cijepi se svim vrstama cjepiva, u količinama kako ih zaprimamo, a ključno je da se građani i dalje javljaju jer će samo procjepljivanjem i odgovornim ponašanjem brojke krenuti padati. Sljedeći punkt nam je u Đelekovcu, koji uz uključuje i općine Drnje i Legrad, a nakon toga se vraćamo u gradove“, istaknuo je načelnik Ljubić.

Epidemiolog Radiček pojasnio je kako su pozvani pacijenti liječnika obiteljske medicine s područja Križevaca i okolice te kako se sve odvija prema planu, bez gužvi i čekanja, posebno jer je riječ o drugoj dozi cjepiva pa su građani upoznati s procesom.

Gradonačelnik Rajn zahvalio je županijskom Stožeru na suradnji u organizaciji punkta te uputio pohvale medicinskom osoblju, uz riječi: „Uspješna organizacija svakog punkta, pa tako i ovog danas, govori kako možemo odjednom procijepiti i mnogo više naših građana, koje pozivam da se i sljedeće subote odazovu na cijepljenje u Križevcima, na ovom istom mjestu. Moramo biti odgovorni jer samo tako možemo stati na kraj pandemiji.“

Obzirom da je Županija od samog početka dala podršku kampanji „Misli na druge, cijepi se“, župan Koren je naglasio: „Imali smo prvi masovni punkt za cijepljenje u Hrvatskoj, početkom veljače, i po uzoru na nas takvi su se punktovi krenuli dalje provoditi. Nedavno smo na sastanku s premijerom Plenkovićem i suradnicima dobili potvrdu da smo u samom državnom vrhu po cijepljenju na punktovima i ovaj današnji primjer još je jedan dokaz naše iznimno uspješne organizacije. Zahvaljujem Gradu Križevcima, gradskom Stožeru i svima koji sudjeluju, kao i našim drugim gradovima i općinama, a posebno liječnicima i drugim medicinskim djelatnicima. Iako smo u razdoblju povećanja broja novooboljelih, mislim da nema mjesta panici, a naši su bolnički kapaciteti i cijeli zdravstveni sustav spremni i na puno veći broj pacijenata. Nadam se da do toga neće doći, a tome u prilog idu i najavljene veće količine cjepiva te pozivam građane da se i dalje prijavljuju jer je cijepljenje, uz odgovorno ponašanje, najbolji alat za ograničavanje zaraze koronavirusom.”

Župan je dodao i kako je u suradnji sa školama kojima je Županija osnivač odlučeno kako će se nastava idući tjedan provoditi po sadašnjim modelima, što je usklađeno i s gradovima koji su osnivači gradskih škola. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te oni završnih razreda srednjih škola nastavu će pohađati uživo, dok će svi ostali biti na online modelu. U skladu s epidemiološkom situacijom zatim će se donijeti odluka za daljnji model nastave.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije