U koprivničkom Domu mladih obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije danas je u prostoru koprivničkog Doma mladih obilježila Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem senzibilizacije javnosti o problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe.

U ime Koprivničko-križevačke županije  obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji se obratio prisutnima zahvalivši članovima udruge na predanom radu u promicanju prava slijepih osoba.

Zamjenik Ljubić je naglasio kako mu je drago što se ovaj bitni dan dostojno obilježava, iako su ove godine epidemiološke prilike poremetile rad udruga i mnoge programe koji su bile planirani. „Vrlo je  važno da javnost bude upoznata s vašim aktivnostima i naporima koje kao udruga ulažete kako bi sugrađani dobili predodžbu da postoje ljudi u našoj zajednici koji žive na drugačiji način i koji se svakodnevno susreću s poteškoćama.  Županija u tom pogledu sufinanciranjem programa i projekata  veliku pozornost usmjerava  stvaranju boljih životnih uvjeta slijepih i slabovidnih osoba, a to ćemo nastaviti i dalje kako bi inkluzija u društvo bila još veća“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Prigodnim riječima obratili su se i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec koja je izrazila zadovoljstvo što na našem području djeluje Udruga slijepih i slabovidnih osoba kroz koju članovi mogu razmjenjivati aktualne teme, rješavati probleme i donositi odluke koje utječu na svakodnevni život.

Prisutnima su se obratili i predsjednik županijske Udruge slijepih Ivica Ferenčić i tajnica Udruge Maja Koren Golub uputivši apel na potrebu izrade zakonskog rješenja kojim će se kvalitetnije riješiti pitanje inkluzivnog doplatka koji bi trebalo izdvojiti iz kategorije socijalnog davanja u drugačiji oblik jer u sadašnjem iznosu zbog raznih cenzusa nije dostatan za potrebe osoba s invaliditetom.

Današnjem obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa uz članove Udruge su prisustvovali i članovi ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja grada Koprivnice, a u sklopu programa održana je i prezentacija pomagala za slijepe osobe koje nažalost i dalje imaju visoku prodajnu cijenu te su s obzirom na mala mjesečna primanja slijepih osoba velikoj većini i dalje nedostupna.

Služba ureda župana