U koprivničkoj Općoj bolnici održan simpozij na temu Etike skrbi

U Edukacijskom centru koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u petak, 17. studenoga održan je  simpozij na temu Etike skrbi, kojemu je u ime Koprivničko-križevačke bolnice prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Središnji fokus bilo je zadovoljavanje potreba za koje se preuzima odgovornost koja se danas prepoznaje kao interdisciplinarni problem, pri čemu je predsjednica Simpozija i glavna sestra Opće bolnice Ružica Evačić naglasila: „U medicini je u posljednjih nekoliko desetljeća došlo do velikog napretka u znanosti i tehnologiji, ali i u humanoj etičkoj znanosti i stoga je potrebno uravnotežiti temeljne vrijednosti kako bi djelovanje bilo učinkovito za korisnika.“

Ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić kazao je kako su trud, rad i zalaganje djelatnika Opće bolnice Koprivnica prepoznati u cijelog Hrvatskoj, kao i njezin doprinos ukupnom zdravstvenom sustavu te kako je etika u zdravstvenoj skrbi jedna je od tema u kojoj se kontinuirano nalaze dvojbe.

Pročelnica Koluder Vlahinja kazala je kako je etika skrbi u sestrinstvu temelj sestrinskog rada i odnosa prema pacijentu, a podrazumijeva profesionalnu odgovornost i suradnju s pacijentom, dodavši: „Pacijent treba biti aktivan dionik svojeg liječenja, za što je potrebno ostvariti odnos međusobnog poštenja i povjerenja. To je ono što mu daje osjećaj sigurnosti i vjere, o čemu ovisi uspješnost i dinamika njegovog liječenja. O ovoj temi je poželjno razgovarati, razmjenjivati iskustva i usvajati nova znanja. Ovaj današnji skup je u vašem interesu, ali i vaših pacijenata te cijele naše zajednice.

Simpoziju su još prisustvovali pravnica Hrvatske komore medicinskih sestara Ljiljana Lujanec, zamjenica ravnatelja bolnice Biljana Marković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma za stare i nemoćne Vesna Križan, brojni predstavnici medicinskog osoblja te ostali građani.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr