U koprivničkoj Obrtničkoj školi održan Dan otvorenih vrata i zajednička prezentacija deficitarnih obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije

U prostorima Obrtničke škole Koprivnica u petak, 5. travnja održana je zajednička prezentacija deficitarnih obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije, a ujedno i Dan otvorenih vrata koprivničke Obrtničke škole. Događanja su posjetili i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te ostali predstavnici ustanova, ravnatelji i učenici.

Prezentacija je organizirana u sklopu projekta „Želim biti majstor“ čija je vrijednost 696.846,75 kuna, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci sudjelovali su u zajedničkoj prezentaciji deficitarnih obrtničkih zanimanja zajedno s nositeljem projekta Obrtničkom i partnerima Obrtničkim učilištem Pouka i PORA-om.

Zamjenik Ljubić obišao je izlagačke prostore na kojima su predstavljena deficitarna zanimanja te istaknuo: „Ovo je zbilja kvalitetan i dobar projekt i želja nam je što više promovirati strukovna zanimanja da učenici i njihovi roditelji saznaju što zanimanja nose, gdje se mogu zaposliti, koja su primanja u tim zanimanjima. Današnji Dan otvorenih vrata Obrtničke škole i predstavljanje zanimanja je na pragu toga i nadamo se da će učenici osnovnih škola dobiti određena saznanja i na kraju se upisati u obrtnička zanimanja.“

Taj projekt nam služi za promociju deficitarnih zanimanja s naglaskom na obrtnička zanimanja za koja znamo da su kronično deficitarna, odnosno da naše gospodarstvo nema dovoljno nikakve radne snage, a posebno nema dovoljno kvalificirane radne snage.“, kazao je tajnik Obrtničke komore Božo Barać.

Obrtnička škola Koprivnica u svojoj upisnoj politici upisuje u osnovi sva deficitarna zanimanja koja su na tržištu. Predstavljamo sva zanimanja s posebnim jednim osvrtom na zanimanja iz turizma i ugostiteljstva te sektora strojarstva. Naš veliki problem je nedostatak prostora, ali na sreću imamo vrsne učitelje, profesore i mentore tako da uz veliki trud i zalaganje s našim učenicima postižu izuzetne rezultate.“, dodao je ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić.

Svrha projekta je povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna zanimanja i doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju, a učenici i nastavnici svih strukovnih škola prezentirali su deficitarna zanimanja. Osim prezentacije zanimanja, svi zainteresirani mogli su dobiti informacije o načinima i uvjetima upisa u pojedina zanimanja, njihovim prednostima te mogućnostima kasnijeg zapošljavanja i trajnog usavršavanja.

Služba ureda župana