U Koprivnici se održava ugledni međunarodni simpozij „Mogersdorf“

U hotelu Podravina u Koprivnici se od 2. do 5. srpnja održava 43. Međunarodni kulturno-povijesni simpozij „Mogersdorf“. Riječ je o najdugovječnijem i vrlo uglednom znanstvenom skupu koji svake godine okuplja povjesničare iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a Koprivnica je domaćinstvo skupa dobila drugi put (prvi put 2002.).

Suorganizatori simpozija su Društvo za hrvatsku povjesnicu i Povijesno društvo Koprivnica, a događaj se održava pod pokroviteljstvom Grada i Županije. Tema simpozija je povijest sporta i tjelesne kulture u panonskom prostoru, a sudionici će tijekom boravka u Koprivnici imati priliku upoznati kulturne i prirodne znamenitosti područja Podravine i Prigorja budući da imaju organizirane i stručne ekskurzije.

Ovaj ugledni simpozij je organiziran u tjednu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što je još je još jedan doprinos dobrodošlici hrvatskog ulaska u ovu veliku zajednicu zemalja „starog kontinenta“. Na to su se u svojim pozdravnim govorima osvrnuli i izaslanici Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić i zamjenik župana Ivan Pal.

Zamjenik župana Pal je naznačio kako je i velika čast dobiti domaćinstvo jednog takvog simpozija u konkurenciji više regija, te poželio uspješan rad svim izlagačima. Ovogodišnji „Mogersdorf“ je službeno otvorio savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ugledni povjesničar Neven Budak.