U Koprivnici postavljena jedinstvena izložba velikih pisanica oslikanih u maniri naive

Na Zrinskom trgu u Koprivnici danas je službeno otvorena jedinstvena izložba velikih pisanica oslikanih u maniri naive koju povodom blagdana Uskrsa građanima poklanjaju Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica te Grad Koprivnica. Pisanice su razgledali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pomoćnica direktora županijske turističke zajednice Kristina Sočev, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Službe ureda gradonačelnik Dario Jembrek.

Tradicionalni hrvatski uskršnji običaj je bojanje jaja – pisanica, a njihovo oslikavanje raznim tehnikama ima dugu tradiciju na području županije te od 2008. godine nosi status hrvatskog nematerijalnog kulturnog dobra. Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive, koji je i službeno zaštićen, a naivni slikari pisanicama su udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja.

Kao što je kazala pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev, ova je izložba dio projekta „Pisanica od srca“ koji traje već 14 godina, a na koprivnički se Zrinski trg postavlja već desetu godinu.

Nadamo se da će posjetitelji uživati u velikim pisanicama, iako je današnje otvorenje proteklo u nešto drugačijem tonu, obzirom na pandemiju i sve epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati. Sve to ne umanjuje ljepotu i unikatnosti pisanica, a njima je svih ovih godina radilo pet udruga slikara naive kojima zahvaljujem na uloženom vremenu i trudu. Preko stotinjak pisanica pronašlo je svoj dom diljem Europe i svijeta, no ove godine ne planiramo postavljanje izvan okvira Hrvatske“, dodala je Sočev, istaknuvši kako je samo jedna mala pisanica otputovala u Čepin na temelju suradnje braniteljskih udruga.

Župan Darko Koren zahvalio je svima uključenima, a posebno Turističkoj zajednici te Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac kao dugogodišnjim partnerima, napomenuvši: „Ova izložba simbolizira dolazak Uskrsa i sve što je vrijedno u našoj tradiciji te nam donosi tračak optimizma i veselja u pandemijskim vremenima. Prošle smo godine imali veliku želju, povodom 25. obljetnice kanonizacije sv. Marka Križevčanina, koji je zaštitnik naše županije, pisanicu postaviti u Košicama, gdje je proglašen svecem, no nažalost nismo uspjeli. Nadamo se kako ćemo to ostvariti iduće godine, a do onda pozivam sve posjetitelje da razgledaju izložbu, uživaju u ljepoti naivne umjetnosti po kojoj smo poznati diljem svijeta te svima želim sretan Uskrs.

Kao jedan od suorganizatora izložbe, okupljenima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je zahvalio Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na inicijativi, dodavši kako je pohvalno da se ova hvalevrijedna tradicija nastavlja već desetu godinu.

Slikar Zlatko Štrfiček sudjeluje u projektu od samog početka te je zajedno sa svojim kolegama oslikao 40-tak velikih pisanica i mnogo manjih, na kojima su uspjeli prenijeti sve ljepote ovog kraja kroz motive naivne umjetnosti.

Izložba je otvorena do 5. travnja ove godine.

Služba ureda župana