U Koprivnici održana 12. Velika Martinjska špelancija

U organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te u suradnji s Udrugom vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udrugom vinogradara i voćara koprivničkog kraja „Fran Galović“, u subotu 4. studenoga u Koprivnici je održana tradicionalna manifestacija – 12. Velika martinjska špelancija.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u podravsko-prigorskom kraju imaju dugu povijest, a Vinodi je ove godine prisustvovalo 43 martinjska meštra iz cijele Hrvatske, uz kandidate za meštre i pripravnike, a slavlju su se pridružili i gosti iz Slovenije i Mađarske.

Manifestacija je započela predstavljanjem vinara i udruga vinara, kao i ostalih izlagača na glavnom koprivničkom trgu, nakon čega su povorku s martinjskim meštrima, vinskim vitezovima, kuburašima i tamburašima dočekali župan Darko Koren, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc, u ime organizatora. Zatim je uslijedilo predstavljanje meštri, uz dodjelu diploma, a u bogatom programu Velike martinjske špelancije, održana je i martinjska meša, vinifikacija novih martinjskih meštri, izabran je novi Veliki meštar martinjskog ceremonijala, a ujedno su kršteni moštevi te podijeljeni krsni listovi.

Obrativši se prigodnim govorom, župan je organizatorima i vinarima zahvalio na uloženom trudu, a posjetiteljima zaželio dobrodošlicu u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, pozvavši ih na degustaciju vina županijskih proizvođača.

Nakon martinjskog veselja, uslijedila je predstava „Remetinec“ u izvedbi  Vida Baloga i Davora Dretara Drelea, a Velikoj martinjskoj špelanciji još su prisustvovali i saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman te brojni građani.

Spomenimo i kako je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije za ovu manifestaciju 2015. godine osvojila priznanje „Simply the best“ s brončanim znakom za „kvalitetu i sadržajnost temeljene na tradicijskim vrijednostima lokalne zajednice“.

Služba ureda župana