U Koprivnici obilježen Europski dan oživljavanja srca

Hrvatsko društvo za reanimatologiju, ogranak Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Koprivnica i Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u subotu 14. listopada na glavnom gradskom trgu u Koprivnici organizirali su obilježavanje Europskog dana oživljavanja srca pod sloganom „Zajednica spašava živote“.

Liječnici, instruktori, medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri građane su podučavali reanimaciji i upotrebi automatskog vanjskog defibrilatora, a akciji je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, koja je organizatorima zahvalila na podizanju svijesti o srčanom zastoju.

U Hrvatskoj godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj, a važno je znati kako u tom slučaju mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. Hitna pomoć u tom vremenu u pravilu ne stigne doći te zbog toga od deset osoba preživi samo jedna. No, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike, a ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog zastoja, šanse za njeno preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećavaju se dva do četiri puta.

Uz brojne građane kojima su se dijelili i edukativni materijali, akciju su podržali i predstavnici Opće bolnice Koprivnica te Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: drava.info