U Knjižnici održana tribina „Uloga internetskih portala u javnom komuniciranju“

U okviru „Koprivničke agore 21“ nastavljen je ciklus tribina i okruglih stolova u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica. Tema tribine bili su internetski portali i njihova uloga u javnom komuniciranju i informiranju građana. Doc. dr. sc Lidija Dujić, profesorica na Sveučilištu Sjever, na zanimljiv je način analizirala medijski prostor i djelovanje portala u Hrvatskoj. Uz kratki teorijski pregled ponudila je brojne primjere koji ilustriraju rad internetskih portala, posebno se osvrnuvši na trivijalizam i senzacionalizam koji su uvelike prisutni i u tiskanim i elektronskim medijima. Bilo je riječi i o medijskoj pismenosti i ulozi javnosti i novinara u kreiranju sadržaja, o medijskoj kulturi i marketingu.
Mario Kos, vlasnik tvrtke Kosinus i najčitanijeg koprivničkog portal koprivnica.net predstavio je način rada svog uredništva, organizaciju, zanimljive primjere i statistiku. Istaknuo je kako mu je važno da portal bude ažuran, objektivan i informativan te da je dosta angažmana potrebno kako bi razina i kultura komunikacije, posebno prilikom komentiranja čitatelja, bila primjerena.
Vedran Vrabec, izvršni urednik i jedan od voditelja projekta eksperimentalnog portala Studenata Sveučilišta Sjever – pressedan.hr, predstavio je ovaj eksperimentalni projekt koji uz svoju važnu informativnu ulogu veliki značaj ima kao mjesto gdje mladi budući novinari stječu dragocjeno iskustvo u online novinarstvu. Zanimljivo je bilo čuti kakve navike imaju mladi kao kreatori i korisnici medijskih sadržaja. Trend je pristup portalu putem društvenih mreža, prednjači Facebook, pa na taj način preko 70% čitatelja pristupa njihovom portalu.

Kristian Ujlaki