U Knjižnici održan 10. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom na koprivničkom području“

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica bila je organizator 10. okruglog stola „Iskustva u radu s romskom djecom na koprivničkom području“ na  temu „Obrazovanje Roma u kontekstu UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj“. Stručnom skupu koji je održan povodom Svjetskog dana Roma prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a suorganizator  je bila Udruga Roma „Korak po korak“.

Zamjenik Ljubić u svom je obraćanju okupljenima predstavio aktivnosti koje Županija, u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine i udrugama, provodi u svrhu poboljšanja kvalitete života romske zajednice, a to se posebno odnosi na odgoj i obrazovanje djece.

Ravnateljica Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina kazala je kako je naglasak na temi obrazovanja romske djece i mladih, a prigodnim su se riječima obratili i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec te predsjednik Udruge „Korak po korak“ Franjo Horvat.

Predavači na okruglom stolu bili su s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, Centra za mirovne studije, Ureda Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te iz Slavonskog Broda.

Predstavljeni su i primjeri koprivničke dobre prakse i to projekt (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice, koji će u Koprivnici i Općini Drnje   provoditi Udruga Roma Korak po Korak s partnerima OŠ Frana Koncelaka Drnje, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog Koprivnica, Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“, Županijom i koprivničkom Knjižnicom. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a vrijedan je 491.470,66 kuna. Cilj projekta je promicati uključivo i pravedno društvo koje poštuje kulturnu raznolikost Roma i stvara jednake mogućnosti za njihovu integraciju u društvo, specifični cilj je doprinijeti boljim mogućnostima djece i mladih Roma da se kvalitetno obrazuju i integriraju u društvo, a sve u cilju održivog razvoja našeg društva općenito.

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice upoznala je prisutne s dvojezičnom bojankom “Tko je Nataša?- ŠINJÏ ÄJ NATAŠA“, dok su učiteljice i odgajateljice iz Slavonskog Broda predstavile primjere uspješne prakse rada s romskom djecom u dječjem vrtiću i osnovnoj školi.

Služba ureda župana