U idućih 14 dana u domovima, ustanovama i kod svih pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe zabranjene posjete i ograničeno kretanje korisnika

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljeno o aktualnom epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je uvodno izvijestio kako je unatoč porastu  broja aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, zdravstvena situacija na području Koprivničko-križevačke županije i dalje stabilna  i bez žarišta zaraze koronavirusa te apelirao na sugrađane da i dalje budu odgovorni te poštuju sve propisane mjere.

Stožer je na koordinaciji na temelju preporuke epidemiološke struke donio Zaključak o pooštravanju epidemioloških mjera u sustavu socijalne skrbi pa će se tako u idućih 14 dana u domovima, ustanovama i kod svih pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, zabraniti posjete te ograničiti kretanje korisnika samo u prostorima ustanova u kojima borave kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika, djelatnika i njihovih obitelji.

Načelnik Ljubić je napomenuo kako će se u narednim danima, s obzirom na epidemiološku situaciju u državi te na temelju zahtjeva Stožera civilne zaštite RH i nadležnih ministarstava,  na području županije organizirati i dva prihvatna prostora sa smještajnim kapacitetima za prijem asimptomatskih pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi koji će se aktivirati u slučaju potrebe. „Takve osobe, ukoliko neće biti potrebe, neće biti hospitalizirane već će u pripremljenoj izolaciji dobiti svu potrebnu skrb i  njegu. Što se tiče situacije s ilegalnim objektom u Legradu, podsjećam da smo uputili dopis prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u kojem se žurno traži očitovanje na koji će način Ministarstvo zbrinuti korisnike. Nadležni centri za socijalnu skrb su kontaktirani i oni su dužni obavijestiti obitelji  korisnika i pronaći im novi smještaj jer objekt u Legradu je ilegalan i korisnici se ne mogu vratiti u njega nakon što im ovog tjedna završi bolnička hospitalizacija“, pojasnio je načelnik Ljubić.

Što se koprivničke bolnice tiče, ona će se sukladno preporukama i protokolima Ministarstva zdravstva, pripremati za prijem pacijenata koji zbog ozbiljnije  kliničke slike trebaju bolničko liječenje. „Županijski zdravstveni sustav  spreman je za sve scenarije pri čemu je bolnički COVID odjel proširio kapacitete na 60-ak ležajeva uz koje se mogu aktivirati i kapaciteti za intenzivno liječenje. Bolničko osoblje je u potpunosti  educirano, opremljeno i spremno za dolazak pacijenata koji zahtijevaju liječenje“, naglasio je ravnatelj Devčić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla istaknula je kako nadolazeće  hladnije vrijeme podrazumijeva i veći broj zaraženih zbog boravka u zatvorenim prostorima te je pozvala  sve sugrađane da ozbiljno shvate preporuke i mjere uz apel da oni koji osjećaju zdravstvene smetnje izbjegavaju kontakte, ostanu kod kuće i kontaktiraju liječnike. „Za kontrolu epidemije je ključno da se mjere provode dosljedno. Virus je prisutan u svim segmentima društva i više je pozitivnih nego što ih možemo otkriti. Potrebno je i u privatnom i poslovnom okruženju biti maksimalno odgovoran, primjenjivati dezinfekciju,  držati distancu i nositi masku kako bi se širenje usporilo.  Samo tako će naša bolnica i liječnici biti u mogućnosti zbrinuti one koji će biti ozbiljno bolesni“, upozorila je ravnateljica Vadla.

Na koordinaciji je raspravljeno i o mogućnostima održavanju raznih manifestacija udruga koje se u narednom razdoblju najavljuju na području županije. Članovi Stožera zaključili su kako se s obzirom na epidemiološke okolnosti neće izdavati suglasnosti za organizaciju događaja koji nisu od vitalne važnosti te su apelirali na sugrađane da svoje aktivnosti usklade a aktualnim epidemiološkim stanjem te da izbjegavaju veća okupljanja, posebice u zatvorenim prostorima kako bi epidemija i dalje bila pod kontrolom.

Služba ureda župana