U Hlebinama otvorene izložbe „Skriveno blago naivnih majstora“ i „Alpe Adria srce naive“ te predstavljeno pronađeno remek djelo Mije Kovačića „Jama“

U hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti, u subotu 18.svibnja, otvorena je skupna izložba pod nazivom „Skriveno blago naivnih majstora“ na kojoj su javnosti predstavljene 22 umjetnine 18 autor(ic)a iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba. Izložbi su uz domaćine iz Muzeja grada Koprivnice prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pomoćnica direktora Turističke – zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev.

Nakon prigodnih riječi koje su posjetiteljima uputili ravnatelj Muzeja Robert Čimin i kustosica Helena Kušenić, izložbu je svečano otvorio zamjenik Ljubić koji je naglasio važnost naivne umjetnost u kulturnom identitetu i baštini Podravine i Prigorja te najavio nastavak podrške koju će Županija pružiti hlebinskoj Galeriji koju u narednom razdoblju očekuju građevinski zahvati i energetska rekonstrukcija.

Prije otvorenja izložbe, djelatnici Muzeja priredili su još jedno događanje od iznimne važnosti, a to je predstavljanje kapitalnog djela „Jama“ doajena naivne umjetnosti, slikara Mije Kovačića koje je prije 25 godina ukradeno iz prostora Galerije, no srećom  u travnju ove godine je pronađeno i ponovo vraćeno u fundus Muzeja.

O okolnostima ovog slučaja i vrijednosti slike, posjetitelje su izvijestili ravnatelj Čimin, kustosica Kušenić te Milan Pezelj iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Otkrivanju „Jame“ prisustvovao je i autor Mijo Kovačić koji nije krio zadovoljstvo što je slika nakon dugog niza godina napokon vraćena kući.

Kao zadnji dio jučerašnjeg bogatog programa u hlebinskom Društvenom domu svečano je otvorena izložba slika i skulptura nastalih na 5. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji „Alpe Adria srce naive“ održanoj od 18. do 20. svibnja prošle godine. U ime Udruge hebinskih slikara i kipara naive, obratio se predsjednik udruge Zlatko Kolarek, a izložbu je svečano otvorio zamjenik Ljubić koji je pohvalio organizatore i Turističku zajednicu Koprivničko-križevačke županije te zahvalio svim autorima koji svojim kreativnim radom i vrijednim likovnim djelima promoviraju naivnu umjetnost.

Služba ureda župana