U Herešinu otvorena nova kompostana za obradu biorazgradivog otpada

U koprivničkom prigradskom naselju Herešin danas je svečano otvorena i u probni rad puštena  Kompostana Herešin, jedno od najsuvremenijih postrojenja za obradu biorazgradivog otpada u Hrvatskoj. Kompostana kojom upravlja gradsko komunalno poduzeće Komunalac vrijedna je 14,3 milijuna kuna od čega je 4,5 milijuna kuna sufinancirano iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.

Svečanosti otvorenja ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić, a postrojenje je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Kako je na otvorenju istaknula predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec, Koprivnica je ovime dobila suvremeno opremljeno postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada kapaciteta 9.000 tona godišnje, čime će se uz ispunjenje ciljeva učinkovitog gospodarenja otpadom dodatno podići razina kružnog gospodarstva proizvodnjom visoko kvalitetnog komposta prve klase u kontroliranim uvjetima.

Ispred tvrtke Tehnix koja je sudjelovala u realizaciji projekta izgradnje postrojenja, prisutnima se obratio direktor Đuro Horvat koji je naglasio da će se u kompostani za proizvodnju  komposta u kontroliranim uvjetima primjenjivati najmodernija tehnologija koja je inovacija u europskim i svjetskim razmjerima. Prisutnima se obratila i načelnica Sektora za EU fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Fekelić koja je kazala da će kompostana doprinijeti u ostvarivanju europskog cilja da do 2022. godine odvojeno prikupljamo 40 posto mase proizvedenog biootpada.

Zamjenik Ljubić čestitao je na projektu te kazao kako uspostava kompostane ima velik značaj za Koprivnicu, ali i županiju. „Čestitam Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac na uspješno završenom projektu koji ima višestruku korist te je pravi primjer povlačenja europskih sredstava u segmentu projekata koji se bave problemom zbrinjavanja otpada. Drago mi je da je u projektu sudjelovala i hrvatska tvrtka Tehnix sa svojim inovacijama, vjerujem kako će sve funkcionirati prema najvišim standardima“, istaknuo je zamjenik Ljubić.

Koprivnički gradonačelnik Jakšić je podsjetio da je Koprivnica drugi grad po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj te kako projekt kompostane dokazuje da je Koprivnica spremna na inovacije uz praćenje trendova koje nosi Europska unija. „Riješili smo ljetni problem neugodnih mirisa te pokazali  da smo spremni složiti učinkovit sustav koji će na najvišim mogućim razinama čuvati okoliš koji imamo“, rekao je gradonačelnik Jakšić te svečano otvorio kompostanu.

Sama kompostana prostire se na površini od 4.017 m2, koje će služiti za zaprimanje, obradu i pred obradu biootpada te proizvodnju komposta. U sklopu dviju hala smješten je laboratorij za praćenje procesa kompostiranja,  ugrađene su dvije sabirne jame za tehničke vode, a napravit će se i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje. Uz hale je sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50l, a nabavljeno je i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica za pranje podvozja vozila.

Dodajmo kako nova tehnologija omogućava znatno kraće trajanje kompostiranja biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kompost proizvoditi u vremenu od 6 do 8 tjedana.

Spomenimo na kraju kako su današnjem otvorenju uz govornike, prisustvovali i predstavnici gradskih tvrtki, te ostali mnogobrojni gosti, uzvanici i gospodarstvenici.

Služba ureda župana