U „Geopodravinu“ dosad uloženo 20 milijuna kuna

U prostorijama Županije u utorak, 25. svibnja, održana je Skupština trgovačkog društva „Geopodravina“ d.o.o. Kao član Skupštine društva sjednici je prisustvovao i župan Darko Koren.

Na početku sjednice donesena je odluka da se predsjednika Skupštine Društva izabere Mladen Vernić, načelnik Općine Legrad. Također je, na temelju prijedloga INA-e, donesena odluka da se dužnosti u Nadzornom odboru razriješi predstavnik navedene kompanije Željko Matiša, te da se umjesto njega u to tijelo imenuje Laslo Farkaš-Višontai. Također se raspravljalo o izvješću o radu i financijskom poslovanju u 2009. godini, te godišnjem planu poslovanja za 2010. Izvješća i plan su usvojeni, a diskutiralo se i o problematici daljnjeg financiranja projekta. Usuglašen je stav da se krene u utvrđivanje mogućnosti financiranja projekta kreditom, kao i u izbor investitora korisničkih projekata.

Direktor društva Nikola Bruketa izvijestio je prisutne da se tijekom 2009. radilo na izrađivanju studijske i tehničke dokumentacije za projekt, te da je trenutno u tijeku otkup zemljišta. Kazao je i da su zatražene dvije lokacijske dozvole za infrastrukturu gospodarske zone, te da se dosad uložena sredstva za realizaciju prve faze geotermalnog programa procjenjuju na oko 20 milijuna kuna. Procijenjeni iznos financiran je sredstvima INA-e, HEP-a, Podravke, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Županije i Općine Legrad.

Župan Darko Koren osvrnuo se na vrijednost projekta i njegov značaj za područje Podravine, te je kazao kako visina uloženih sredstava opravdava iščekivanja javnosti od ovog značajnog projekta. Međutim izrazio je nezadovoljstvo dinamikom kojom se projekt u posljednje vrijeme razvija, te je kazao da je za njega kao predstavnika Županije održavanje stanja u kojem se ne zna ide li projekt ili ne neprihvatljivo. Stoga je zatražio da se ostali osnivači opredijele da li su spremni ići dalje u realizaciju projekta ili će svoje mjesto ustupiti drugim potencijalnim investitorima. Sukladno tome zatražio je što skoriji sastanak s čelnim ljudima INA-e.