U Đurđevcu otvoren znanstveni skup „Đurđevački pijesci: Geneza, stanje i perspektive“

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo te Znanstveno vijeće za zaštitu prirode (koja se također nalaze u sastavu HAZU) organizatori su znanstvenog skupa pod nazivom “Đurđevački pijesci: Geneza, stanje i perspektive” koji je otvoren u četvrtak 29. lipnja u Šumskom domu Peski u Đurđevcu.

Na samom početku, prigodnim su se govorima okupljenima obratili akademici Franjo Tomić i Dragutin Feletar, zamjenik župana Ratimir Ljubić te voditelj Uprave Hrvatskih šuma podružnice Koprivnica Mirko Kovačev, koji su istaknuli važnost Đurđevačkoj pijesaka kao prirodnog bogatstva i posebnog geografskog-botaničkog rezervata.

Zamjenik Ljubić pozdravio je sudionike skupa ispred Koprivničko-križevačke županije te dodao: „Okupiti ovakav broj eminentnih stručnjaka veliki je uspjeh te prije svega pohvaljujem organizatore i predsjednika Organizacijskog obora, našeg akademika Dragutina Feletara. Đurđevački pijesci, odnosno Hrvatska Sahara, imaju veliki značaj za prostor đurđevačke Podravine, Koprivničko-križevačke županije pa i cijele Hrvatske te se nadam kako će današnji Skup doprinijeti daljnjem razvoju i zaštiti tog područja.“

Na skupu, koji se održava 29. i 30. lipnja će, između ostalog, biti riječi o zlatu u Đurđevačkim pijescima, utjecaju na naseljenost u Podravini, pedološkim značajkama ekosustava Pijesaka, klimatskim promjenama i ekološkim obilježjima, jedinstvenoj flori i fauni tog područja te turističkim i razvojnim potencijalima. Neki od izlagača su Lidija Galović, Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić, Nikola Cik, Ivan Valent, Ivan Zvijerac, Željka Kolar, Miroslav Samardžić, Siniša Srečec, Renata Erhatić, Dalibor Štorga, Mladen Matica i ostali.

Također, u sklopu Skupa predviđen je obilazak đurđevačkog Starog grada, terenski izlazak na Đurđevačke pijeske i polje Draganci, a svi predstavljeni radovi bit će objavljeni i priznati po standardima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj u skupini a3.

Služba ureda župana