U Đurđevcu održana XIV. Županijska smotra kazališnih amatera

U organizaciji Gradskog kazališta Đurđevac, kao domaćina, i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije proteklog je vikenda održana XIV. Županijska smotra kazališnih amatera, na kojoj je izvedeno čak 15 predstava.

Smotru je otvorila predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, dok je ovogodišnja selektorica, stručna suradnica Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Ozana Iveković, najboljom proglasila predstavu “Božanstvena parodija”, u režiji Karla Kučande i izvedbi Gradskog kazališta Đurđevac, koja će našu županiju predstavljati na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu i Vodicama od 12. do 14. svibnja.

Za drugu najbolju predstavu, koja će također predstavljati Županiju u Pazinu, odabrana je “Zelena ptica”, u izvedbi koprivničkog Dramskog studija Ludens teatra, skupine “Hrkalj”.

Priznanje za najbolju kostimografiju dobila je predstava “Pecka i Žara” male dramske scene Kulturne udruge “Tomislav Franjić” iz Kalinovca, najbolju scenografiju imala je predstava “Morizam” Glumišne družine Virje, dok je priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu otišlo u ruke Štefici Benko, iz DS HKUD-a “Frankopan” iz Ferdinandovca. Najbolju glavnu mušku ulogu ostvario je David Islam iz Gradskog kazališta Đurđevac, dok je priznanje za inventivnost pripalo predstavi “Laku noć Đurđevac” Srednjoškolske sekcije Gradskog kazališta Đurđevac. Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Petra Lozo iz Dramskog studija Ludens teatra, skupine “Hrkalj”, a najbolju sporednu mušku ulogu Matija Gašapari, iz iste skupine Ludens teatra. Predstava “Morizam” Glumišne družine Virje dobila je i priznanje za najbolji novi tekst ili prilagodbu, dok je priznanje za najbolju režiju otišlo u ruke Martini Treščec Godek i Karlu Kučandi.

Na Smotri su se još predstavili DS KUD-a Molve “Foringaši”, Književno-medijski kutak “I.V. Trnski” – Novigrad Podravski, Dramski studio Ludens teatra, skupina “Veseli očaj”, Dramski studio POU Križevci, DS KUD-a Delovi, “Opojski zvon” Rasinja, DS KUD-a “Zrin” Legrad i KUD “Mudlin” Peteranec.

Služba ureda žpana