U Đurđevcu održana 14. Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Zajednice udruge vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Klastera vinara Đurđevac, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održana je 14. Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije u prostorijama Hotela Picok te obilježena 10. godišnjica rada županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara.

Sve prisutne na početku pozdravio je zamjenik župana Darko Sobota, ujedno i predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara koji se u svom obraćanju osvrnuo na osnivanje i razvoj Zajednice u proteklih deset godina, te se zahvalio svima, a posebno vinogradarima i vinarima koji podupiru rad Zajednice.

Župan Darko Koren prisjetio se povijesnog trenutka za razvoj vinogradarstva i vinarstva na području Županije prije deset godina osnivanjem Zajednice i uputio zahvalu vinarima: „Županovo vino je posljedica Vašeg rada, žuljeva i Vašeg uspjeha.

IMG_6003mO nužnosti okrupnjavanja svih zajednica na području Županije govorio je direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc te istaknuo podršku turizma u razvijanju ove poljoprivredne grane.

Prvi predsjednik Zajednice Marijan Matočec izrazio je zadovoljstvo što je Zajednica osnovana upravo u Đurđevcu,  te dodao kako je prošle godine ovdje osnovan i prvi Klaster vinara.

Predsjednik komisije za ocjenjivanje vina, prof. Edi Maletić govorio je u superlativu o ovdašnjim vinima čija je vrhunska kvaliteta posljedica „povoljne klime, pitomog reljefa i blizine Đurđevačkih pijesci“ zaključio je prof. Maletić te pohvalio organizatora na odličnoj pripremi uvjeta za ocjenjivanje i cjelokupne organizacije.

Ocjenjeno je ukupno 87 vina, a od toga 48 uzoraka A (vina u prometu), te 39 uzoraka iz skupine B (vina koja su u postupku za promet). Zlatnu diplomu dobilo je 28 vina, srebrnu medalju 45 uzoraka dok je brončanu medalju dobilo 8 uzoraka, a na izložbi je dodijeljeno 16 zlatnih medalja vinima s A liste, te 10 zlatnih medalja vinima s B liste. Pored toga, dodijeljeno je posebno priznanje za prvo proizvedeno vino s Eko-markicom Koprivničko-križevačke županije Đuri Šipeku iz Kloštra Podravskog za vina Kerner i Chardonnay, a najbolje ocjenjeno vino „Hobiste“ je Chardonnay proizvođača Ivana Cvekana iz Mičetinca. Ove godine, za Županovo vino izabrana je Graševina proizvođača Vesne Savić iz Virja.

Povodom desete godišnjice rada Zajednica je izdala i Katalog u kojem je predstavljen rad  udruga vinogradara i vinara Koprivničko-križevačke županije, a ovoj manifestaciji prisustvovao je i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Jurendić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković, zamjenici gradonačelnice Grada Koprivnica Mišel Jakšić i Melita Samoborec te ostali uvaženi gosti.

Služba ureda župana