U Đurđevcu održan 23. Dan voća Koprivničko-križevačke županije, titulu najljepše uređenog štanda osvojio OPG Lasić

Županija 18. godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, a ove je godine inicirala te financijski i organizacijski pomaže umrežavanje proizvođača voća i povrća sa namjerom osnivanja poljoprivredne zadruge i proizvođačke organizacije voćara i povrtlara - istaknuo je zamjenik župana Ljubić

U subotu, 23. listopada na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu održana je najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 23. Dan voća Koprivničko-križevačke županije.

Ovogodišnja manifestacija, na kojoj se predstavilo ukupno pedesetak izlagača – poljoprivrednih proizvođača te udruga, škola i radinosti,  nastavila je vrijedan  kontinuitet u promociji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje voća i voćnih prerađevina, a ujedno i proizvođača s područja naše županije.

Manifestaciju je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio izlagačima na odazivu te naglasio važnost očuvanja domaće proizvodnje i podrške malim proizvođačima. Podsjetio je kako je konačan cilj za potrebe proizvođača unaprijediti distribuciju i plasman njihovih proizvoda gradnjom Distribucijskog centra za voće i povrće.

Prigodnim riječima su se obratili i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči te članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, koji su zahvalili svim proizvođačima na trudu koji ulažu u očuvanju domaće proizvodnje te naglasili važnost sinergije i partnerstva između proizvođača, velikih tvrtki i tijela javne vlasti koje kroz potpore olakšavaju i potiču daljnji razvoj kvalitete proizvoda.

Nakon kulturno-umjetničkog programa u kojem su nastupili Dječji vrtić Maslačak i KUD Petar Preradović te Tamburaški sastav Dangube, dodijeljeno je 24 potpora –  bespovratnih sredstava putem Mjera za poticanje u poljoprivredi Grada Đurđevca, a nakon toga je upriličen obilazak prodajno – izložbenog prostora manifestacije.

Po završetku obilaska proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri. Prvu nagradu osvojio je OPG Lasić, drugu nagradu OPG Ivan Kranjec, a treću nagradu je dobio OPG Loth. U  sklopu manifestacije održana je i degustacija rakije kod štanda udruge Vinogradara i voćara Đurđeva, a učenici Strukovne škole Đurđevac  su pripremali humanitarni gablec za posjetitelje.  Prikupljena sredstva namijenjena  će biti upućena za potrebe Hrvatskog crvenog križa.

Manifestaciji su prisustvovali i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, direktor HGK- ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, direktor Turističke zajednice Grada Đurđevca Mario Fuček, pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev, pročelnica Služba za unutarnju reviziju Ljubica Belobrk Flamaceta te drugi uzvanici i gosti.

Spomenimo na kraju kako je glavni organizator 23. Dana voća  Koprivničko-križevačka županija, a u organizaciji sudjeluju Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, područna jedinica Koprivnica te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana