U Đurđevcu obilježena 24. obljetnica osnutka i djelovanja 3. bojne 105. brigade

U petak, 30. listopada u Đurđevcu je obilježena 24. obljetnica od osnivanja i djelovanja 3. bojne 105. brigade koju su činili branitelji sa područja nekadašnje Općine Đurđevac, a danas je to područje grada Đurđevca te općina Kalinovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Virje, Novo Virje, Molve i Pitomača.

Obilježavanje osnutka i ratnog djelovanja 3. bojne 105. brigade i Dana Svih svetih započelo je na Gradskom groblju u Đurđevcu gdje su kod Križa života položeni vijenci u spomen na poginule branitelje i sve pokojne.

Vijence su položile delegacije Koprivničko-križevačke županije koju je predvodio zamjenik župana Darko Sobota, Grada Đurđevca, Ministarstva unutarnjih poslova, delegacija branitelja 3. bojne 105. brigade, delegacija HVIDRA-e i HVIDRA-e Đurđevac, Koordinacija Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, načelnici i predstavnici općina Kalinovca, Ferdinandovca, Kloštra Podravskog, Novog Virja, Virja, Pitomače i Podravskih Sesveta te članovi obitelji poginulih branitelja.  Molitvu za poginule branitelje i sve pokojne predvodio je župnik Marko Rac.

IMG_1822 (Kopiraj)Nakon polaganja vijenca prigodna svečanost povodom 24. obljetnice osnutka i djelovanja 3. bojne 105. brigade nastavljena je u Domu kulture Đurđevac uz  kulturno – umjetnički program.

Na ratni put 3. bojne 105. brigade osvrnuli su se zapovjednik 105. brigade Stjepan Ivanić – Ledeni, zamjenik župana Darko Sobota ujedno i pripadnik 3. bojne 105. brigade, predsjednik đurđevačkog ogranka HVIDR-e Davor Čižmešinkin te gradonačelnik Željko Lacković.

Složni kako su Podravci dali značajan doprinos sudjelovanjem u Domovinskom ratu, ali svojom skromnošću nikada to ne ističu, zaključili su kako će svoj ponos pokušati vrati kroz okupljanja i obilježavanje obljetnice 3. bojne 105. brigade koja je imala oko 1200 boraca sa đurđevačkog područja.

U kulturno- umjetničkom programu nastupile su Đurđevčice, KUD Petar Preradović i učenica OŠ Grgura Karlovčana s recitacijom.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.