U Đurđevcu obilježen Svjetski dan multiple skleroze

U organizaciji  Udruge “A je to” Art-Podravina, zajedno s članovima društava multiple skleroze Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, u Đurđevcu je u subotu, 27. svibnja  obilježen Svjetski dan multiple skleroze, kojemu su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, pročelnici županijskih upravnih odjela te brojni građani.

Župan i suradnici izrazili su podršku aktivnostima županijske Udruge za multiplu sklerozu te pohvalili njihov predan i ustrajan rad na pomaganju svojim članovima, kao i na podizanju svijesti u javnosti o ovoj bolesti.

Prema riječima predsjednice županijskog Društva Radmile Funtek multipla skleroza bolest je koja ima milijun lica te je svakom članu potrebna posebno prilagođena terapija koja im pomaže u podizanju kvalitete života. Dodala je kako je ovogodišnji moto: „Ja sam više od MS-a!“, a akcijom poput ove, kao i trećim po redu „Hodaj za MS“ , nastoji se pozitivnim primjerima  aktivnog životnog stila ohrabriti oboljele.

Društvo je osnovano 2002. godine u svrhu ostvarivanja liječenja i rehabilitacije, istraživanja i zaštite oboljelih, a u svoje aktivnosti nastoje uključiti i njihove obitelji. Kroz razna predavanja i radionice nastoje informirati kako članove i njihove obitelji, tako i javnost, a trenutno broje oko stotinjak članova, iako je na području Županije oboljelih znatno više.

Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze započelo je dječjim prikazom igri za kretanje na glavnom đurđevačkom trgu, nakon čega je uslijedilo druženje i edukacija javnosti uz letke i promotivne materijale, a zatim se bicikliralo za multiplu sklerozu, uz zajedničko fotografiranje. U đurđevačkom Domu Kulture održan je prigodni kulturno-umjetnički program, nakon čega su predstavljena stručna  predavanja „ Multipla skleroza – izazov u novom destljeću „ koje je održala Tihana Gržinčić te „ Kvaliteta života oboljelih od multiple skleroze “ Jasmine Marijan.

  

Akcija povodom obilježavanja Dana multiple skleroze nazvana je „Korak po korak“ – zajedno za multiplu sklerozu, a osim Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca, podršku su pružili i Odjel neurologije Opće bolnice Koprivnica, kao i Odjel neurologije Opće bolnice Bjelovar, Udruga volontera Podravke „PULS“ koja je predstavila i svoje ostale humanitarne akcije, podružnica HUMS-a Koprivničko-križevačke županije, Visoka tehnička škola Bjelovar, Udruga žena Budrovac, Osnovna škola „Grgur Karlovčan“, Dječji  vrtić „Maslačak“, Konjički klub „Đurđevački graničari“, Paragliding klub Đurđevac, Motoristički klub „ Legenda“ te Biciklistički klub Đurđevac.

Služba ureda župana