U Đurđevcu na poseban način obilježen Dan neovisnosti

U Domu „Mladen Markač“ u Đurđevcu, u organizaciji udruge „Peski-Art Đurđevac“ prošlog je vikenda po peti put održana likovna radionica povodom obilježavanja Dana neovisnosti i obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, kojoj je prisustvovala potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, kao i general Mladen Markač.

Likovna radionica održava se već drugu godinu zaredom pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

Na otvorenju radionice okupljenima su se obratili potpredsjednica Rupčić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednica Mjesnog odbora Peski-Đurđevac Ljubica Cestar te predsjednik udruge „Peski-Art“  Franjo Mihočka, kao i umjetnički voditelj radionice i povjesničar umjetnosti Franjo Horvat. Potpredsjednica Rupčić uputila je zahvalu organizatorima i umjetnicima na sudjelovanju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji, kojom se umjetnošću obilježavaju datumi od velike važnosti za Hrvatsku te je svima čestitala Dan neovisnosti.

General Mladen Markač sudionicima je uručio zahvalnice te uputio pohvale svima koji su doprinijeli uspjehu manifestacije koja čuva vrijednosti Domovinskoga rata, ali i promovira Podravinu. Ukupno je sudjelovalo 40 likovnih stvaratelja iz devet hrvatskih županija, a nastalo je i četrdesetak likovnih radova, koji će biti predstavljeni na svečanoj izložbi „Podravina svojemu Generalu“ 16. studenoga 2017 godine, kojom će se obilježiti peta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Prema programu i prihvaćenom prijedlogu organizatora, likovni radovi daruju se institucijama ili gradovima koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi, a ove će godine to biti Opća županijska bolnica Vukovar, Bolnica hrvatskih veterana.

Uz Udrugu, suorganizatori priredbe bili su Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, Udruga Žena Peski, Udruga udomitelja djece „Osmijeh“, Etno kuće obitelji Karlovčan, dok su posebni gosti bila djeca iz udruge „Osmjeh“ koja su zajedno s umjetnicima slikala i rezbarila u drvu.

Služba ureda župana