Tvrtka Kristan nautika zainteresirana za otkup ovčje vune od uzgajivača na području Županije

Zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić sastali su se u petak 3. veljače s predstavnicima tvrtke Kristan nautika d.o.o. Krk. Ova tvrtka zainteresirana je za otkup ovčje vune od uzgajivača na području Županije, stoga planira organizirati otkup, osigurati otkupno mjesto bliže što većem broju uzgajivača ovaca i zaposliti radnike koji bi radili na otkupu.

Predstavnici tvrtke od Županije su tražili preporuku kako bi odredili lokaciju za organizaciju otkupnog mjesta, pomoć oko uspostave kontakta s uzgajivačima i suradnju oko zajedničke edukacija uzgajivača. Zamjenik župana Sobota iskazao je podršku ovom projektu, te pojasnio uvjete i prednosti za investitore na području Županije. Nastavak razgovora o eventualnom investiranju trebao bi uslijediti nakon što predstavnici tvrtke detaljnije analiziraju situaciju u ovčarstvu na području Koprivničko-križevačke županije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prema evidenciji Hrvatske poljoprivredne agencije ima oko 6.500 ovaca stoga bi projekt bio vrlo koristan za uzgajivače na ovom području, koji do sada nisu imali organiziran otkup. Budući da neadekvatno zbrinjavanje vune za sobom povlači i rizik od zagađenja okoliša organiziranjem otkupa riješilo bi se i važno pitanje.