Turska kompanija MB Holding iskazala interes za ulaganje u geotermalne izvore

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren primio je u četvrtak 5. rujna predstavnike kompanije MB Holding iz Turske i njihove hrvatske partnere iz tvrtke Energia Solutione. MB Holding zainteresiran je za ulaganje u geotermalnu energiju, te se interesira za potencijale geotermalnog polja Kutnjak-Lunjkovec. Predstavnici ovih poduzeća ranije su u pratnji načelnika Općine Legrad Ivana Sabolića obišli samu lokaciju geotermalnog polja, nakon čega je uslijedio sastanak u Županiji.

Predsjednik Uprave MB Holdinga Muharrem Balat predstavio je svoju kompaniju koja se između ostalog bavi i ulaganjem u obnovljive izvore energije, a prije svega u geotermalnu energiju. Tvrtka već ima sagrađena tri geotermalna postrojenja u Turskoj (8,5, 11,5 i 34 MW), te je izuzev Islanda najveći proizvođač energije iz geotermalnih izvora u Europi. Uz proizvodnju energije tvrtka je razvila i kaskadni sustav korištenja topline kroz izgradnju hotela s toplicama i staklenicima.

Cilj tvrtke je ostvariti prava na istraživanje i eksploataciju na polju Kutnjak-Lunjkovec, pa su uz predsjednika Uprave sastanku prisustvovali i stručnjaci MB Holdinga koji će na temelju dobivenih rezultata ispitivanja donijeti odluku o investiranju.

Korištenjem geotermalne energije na ovom prostoru razvile bi se i predviđene gospodarske zone sa različitim toplinskim konzumima, a pravilno korištenje ovih resursa može biti dodatni benefit u razvoju poljoprivredne proizvodnje u plastenicima kao i razvoju lječilišnog turizma.

Župan Koren dao je bezrezervnu podršku ovoj inicijativi te istaknuo kako bi za sve bilo iznimno dobro da se pronađe partner koji bi realizirao projekt. Stoga je potencijalnim investitorima ponudio svu moguću pomoć Županije u provedbi.