Traže se modeli financiranja gradnje depandansi za starije i nemoćne u Đurđevcu i Križevcima

U četvrtak, 13. svibnja, sastalo se Povjerenstvo za unapređenje skrbi o starijim osobama Koprivničko-križevačke županije. Sastanku su, uz članove povjerenstva prisustvovali, župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pala.

U uvodnom dijelu sastanka župan Darko Koren objasnio je kako su ambicije Županije da u sustav skrbi o starijim osobama uđe što veći broj štićenika. To podrazumijeva zadržavanje postojećeg standarda Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, te proširenje kapaciteta gradnjom depandansi u Đurđevcu i Križevcima.

Kako bi se pronašao model gradnje depandansi direktor konzultantske tvrtke Eurconsultants Zlatko Mateša održao je prezentaciju mogućeg financiranja. Tvrtka Eurconsultants iza sebe ima preko 90 uspješno ostvarenih programa javno-privatnog partnerstva (JPP), a direktor Mateša objasnio je osnovne informacije o takvom modelu.

JPP bi kod gradnje depandansi za starije i nemoćne bio dobar model budući da upravljanje takvim ustanovama ne ovisi isključivo o javnom financiranju, već i o sudjelovanju samih korisnika.