Terenska nastava petih razreda OŠ „Braća Radić“ Koprivnica u Podravskim Sesvetama povodom Dana planeta Zemlje

Učenici petih razreda Osnovne škole „Braća Radić“ iz Koprivnice družili su se s učenicima Područne škole Podravske Sesvete u sklopu terenske nastave organizirane povodom Dana planeta Zemlje.

Učenici su posjetili Podravske Sesvete gdje su domaćini, učenici od 5. do 8. razreda zajedno sa svojim učiteljima pripremili različite zanimljive aktivnosti.

Na početku terenske nastave nekoliko riječi uputili su Mirko Šandrovčan, ravnatelj škole Kloštar Podravski u čijem je sastavu Područna škola Podravske Sesvete, Renata Bratanović Palaić, voditeljica Područne škole te ravnatelj Osnovne škole „Braća Radić“ Krešo Grgac te izrazili veliko zadovoljstvo na ovakvoj suradnji među školama i načinu rada s djecom koji oplemenjuje, pobuđuje kreativnost i stvara uvijek nova poznanstva.

U Parku mira gdje 20 kipova od drveta prikazuju poznate povijesne osobe koje su utjecale na razvoj ekološke svijesti ljudi svoga vremena i kasnijih naraštaja učenici domaćini i učitelji Renata Bratanović Palaić, Zvjezdana Smes, Iva Šklebar, Kristina Benko Markovica, Ivana Papp, Ivana Fridrih Košutić, Tanja Buneta, Marin Ferderber i Zoran Suzić su na vrlo kreativan način približili djelovanje tih osoba kroz osam nastavnih predmeta: hrvatski i engleski jezik, geografiju, vjeronauk, matematiku, gazbenu i likovnu kulturu te prirodne znanosti.

Tako su učenici iz Koprivnice između ostalog mogli vidjeti kako kemijskim procesom nastaje vulkan, kako zvuči Oda radosti kad u pratnji budu boce instrumenti, okušati se u pirografiji ili otkriti na geografskoj karti odakle dolaze osobe prikazane na kipovima.

Učenici su saznali kako i kada se Dan planeta Zemlje obilježava u zemljama engleskog govornog područja, proširili su znanja o djelovanju Isusa Krista, Franje Asiškog, upoznali Talesa i izmjerili visinu pomoću sunca i sjene koju ono stvara.

Nakon što su učenici aktivno sudjelovali u planiranim aktivnostima, posjetili su zgradu Općine gdje su djelatnici Tomislav Bratanović i Kruno Posavec objasnili kako nastaju tradicijske pisanice rađene voskom i koncem te pokazali uskršnja jaja od drveta izrađena motornom pilom. Učenici i njihovi učitelji razgledali su i izložbu pisanica izrađenih različitim tehnikama iz cijele Hrvatske te zajedno posadili stablo ginka ispred škole kao simbol suradnje i prijateljstva.

Domaćini su demonstrirali i tradicijske sportove čija udruga aktivno djeluje u Podravskim Sesvetama već 60-ak godina nakon čega su se učenici, a i poneki učitelji okušali u koturanju, kozličanju, bacanju potkove, hodanju na štakama i skakanju u vrećama.

U Podravskim Sesvetama djeluje i gospodin Josip Cugovčan koji u svojoj etno kući čuva i njeguje kulturnu baštinu Podravine. Gospodin Cugovčan u svojoj etnološkoj, arheološkoj i paleontološkoj zbirci ima ostatke kostiju i zuba mamuta i ostalih prapovijesnih životinja koji su oduševili učenike.

Nakon razgledavanja njegove kuće, sljedeća destinacija bio je obližnji Turističko rekreacijski centar Karaula gdje su učenici pisali haiku poeziju te prošetali uz stotinjak metara udaljenu rijeku Dravu, mikroskopirali uzorke vode uzete iz rijeke te proučavali mikroorganizme.

Terenska nastava obilovala je kretanjem i boravkom na svježem zraku čime je njena glavna svrha i ostvarena – slaviti rođendan planeta Zemlje.

Služba ureda župana